aa
Hugo: Ktoś mógłby pomóc?
xy '−2y− xy*lnx = 0
rozwiązać całke Bernuliego
Taki wzór miałem że brało się:
z = y
n−1
y = ...
y' = ...
y
n = (y)
n
i potem jak liniowe; jednak tu mam
z = y
1−1 = 1 i to dobrze? ja bym od razu zastosował tu liniowe wyciągając y przed nawias;
jak to ugryźć

25 wrz 21:43
daras: a Krysicki Ci nie pomógł ?
25 wrz 22:18
Hugo: kto to? pomógłbyś?
25 wrz 22:19
daras: spytaj Włodarskiego
25 wrz 22:57
Hugo: liniowa
dy/dx =y(2+lnx * x)
| dy | |
| = (2+xlnx)*dx // calka |
| y | |
ln|y| = 2x + ....
calka z prawego wychodzi kosmiczna; ktoś ma jakiś pomysł?
25 wrz 23:13
25 wrz 23:35
Godzio: Hugo może czas zostawić studia

?
25 wrz 23:37
Hugo: xy' −y(2+xlnx) =0
@ICSP: o jakie przekształcenie ci chodzi?
@Gondzio: prosze pomóż ! Hugo robi to od siebie; różniczki będą dopiero w III sem
25 wrz 23:48
Hugo: zacząłem robić to liniowo ale nie wychodzi
e do potęgi (2x+1/2lnx*x2 −1/4x2) * C'(x) = 0
25 wrz 23:50
:): xy'−2y−xy*lnx=0 | ⇒rozważamy x>0
xy'−y(2+xlnx)=0
xy'=y(2+xlnx)
∫lnxdx=xlnx−x +C
wieć
ln|y|=2lnx+xlnx−x+C....
25 wrz 23:51
ICSP: Z tego co widzę nie potrafisz przekształcić równania do satysfakcjonującej Cie postaci, dlatego
dałem ci link do przekształcania wzorów
25 wrz 23:51
Hugo: @ : ) dokładnie tak zrobiłem ale troche pokopałem to; widzę ze idziesz liniowo z tym, dokończę
25 wrz 23:55
:): 2lnx=lnx2
xlnx=lnxx
x=lnex
25 wrz 23:58
Hugo: ln|y|=2lnx+xlnx−x+C / * e
...
y = x
2 * x
2x * −e
x * C(x) = x
2x+2 * −e
x * C(x) //pochodna iloczynu
y' = C'(x) * x
2x+2 * −e
x + C(x) * [(2x+2)*2 *(−e
x) + x
2x+2 * (−e
x) ]
podstawiając:
x( C'(x) * x
2x+2 * −e
x + C(x) * [(2x+2)*2 *(−e
x) + x
2x+2 * (−e
x) ]) −
[x
2x+2 * −e
x * C(x)](2+xlnx)=0
i chyba coś jest źle

C(x) * [(2x+2)*2 *(−e
x) + x
2x+2 * (−e
x)
x = −C(x) * e
x(4+4x+x
2x+2) *
x
I to sie powinno znosić z:
x
2x+2 * −e
x * C(x) *
(2+xlnx)
26 wrz 00:13
:): Nie...
powinno być y=C*x
2*x
x*e
−x o ile sie gdzieś nie pomyliłem...
Nie ma tu żadnego uzmieniania stałej

!
26 wrz 00:16
Hugo: ide spać

juz nic nie widze Dziękuję CI za pomoc
26 wrz 00:43
:): spoko, sam nie wiem czy sie nie myknąłem

Dobrej nocy
26 wrz 00:44
Hugo: Odświeżam

dokładne polecenie z warunkiem początkowym:
http://scr.hu/2pdc/1688m
odp:
http://scr.hu/2pdc/28yp4
Wiec wychodząc z twojego:
y=C*x
2*x
x*e
−x
y = C * x
2+x * e
−x
y(1) = 3
3 = C * 1
2+1 * e
−1
C = 3e
1
podstawiam:
y = 3e
1 * x
2+x * e
−x = x
2+x * e
1−x w odp jest troche inaczej
xx−2
26 wrz 13:31
Hugo: spekuluje ze to błąd zadania ale nie wiem, nie mogę znaleźć dlaczego jest źle
26 wrz 13:35