wyrażenia algebraiczne
MC 1: rozwiąż równanie


a. (x−1)(x−1)+x
2−1=2x
2−2
b. (x−4)
2+(x−2)(x+2)
c. x
2+(3x−3)(x+1)=1+(2x−1)
2
głównie chodzi o rozpisane i obliczanie bo chciałbym na tych przykładach potrenować
8 gru 18:35
Godzio: pomoge
8 gru 18:37
Godzio: (x−1)(x−1)+x
2−1=2x
2−2
x
2−1 +x
2−1 = 2x
2 − 2 (wzór skróconego mnożenia, (a+b)(a−b) = a
2−b
2
−2=−2 tożsamościowe
nie widze znaku równości

x
2+(3x−3)(x+1)=1+(2x−1)
2
x
2 + 3x
2 +3x−3x −3 = 1+4x
2 −4x +1 /−4x
2
−3 =2 −4x
−5=−4x
8 gru 18:43
Krystyna: wg mnie to bedzie tak...:
A) x
2 −x − x − 1 + x
2 = 2x
2 − 2
2x
2 − 2x − 1 = 2x
2 − 2| skracasz 2x
2 i dodajesz 1
− 2x = −1| \−2
x = 1\2
b) a w b gdzie jest znak równ9ości


c) x
2 + 3x
2 + 3x − 3 = 1 = 4x
2 − 2x+2 ( tutaj możesz skrócić 3x)
4x
2 − 3 = 1 + 4x
2 − 2x − 1 (możesz skrocić 4x
2)
−3= 1 + 2x +1
−2x= 5 |\−2
x=2 i 1\2
8 gru 18:51
Krystyna: wg mnie to bedzie tak...: poprawka
A) x
2 −x − x − 1 + x
2 = 2x
2 − 2
2x
2 − 2x − 1 = 2x
2 − 2| skracasz 2x
2 i dodajesz 1
− 2x = −1| \−2
x = 1\2
b) a w b gdzie jest znak równ9ości


c) x
2 + 3x
2 + 3x − 3x −3 =1+ 4x
2 − 2x+2 ( tutaj możesz skrócić 3x)
4x
2 − 3 = 1 + 4x
2 − 2x − 1 (możesz skrocić 4x
2)
−3= 1 + 2x +1
−2x= 5 |\−2
x=2 i 1\2
8 gru 18:53
MC 1: przepraszam net mi nie przesyła nie wie czy to dochodzi
8 gru 18:53
matthew: a) (x−1)(x−1)+x2−1=2x2−2
(x−1)(x−1)+x2−1 − (2x2−2)=0
(x−1)(x−1)+x2−1 − 2x2+2=0
x2 − x − x + 1 − x2 + 1 =0
−2x = −2 /(−2)
x= 1 rownanie oznaczone 1 rozw.
8 gru 18:56
Godzio: w pierwszym mój błąd, myślałem że tam jest (x−1)(x+1)
8 gru 18:57
MC 1: bo w zadaniu b. się pomyliłem
(x−4)
2= (x−2)(x+2)
8 gru 18:58
Godzio:
Krystyna
(2x−1)2=4x2−4x −1
8 gru 18:58
Godzio:
(x−4)
2= (x−2)(x+2)
x
2−8x + 16 = x
2 −4
−8x = −20
8 gru 18:59
Godzio:
1[Pmatthew]] ma poprawnie, 2 i 3 zdaje się że ja
8 gru 19:04
Godzio: matthew
8 gru 19:04
matthew: | | 5 | |
w trzecim przykladzie Godzio źle dzielisz, tam powinno być x= |
| |
| | 4 | |
8 gru 19:05
MC 1: te zadania muszę przemyśleć na spokojnie bardzo dziękuje

a możecie sprawdzić to co ja wyliczyłem chodzi doprowadzenie iloczynu do różnicy kwadratów

17*23=(20+3)*(20−3)=20(20−3)+3(20−3)=400−60+60−9=391
8 gru 19:37
MC1:
9 gru 12:45
artur: czyli 400−9=391
400=202
9=32
więc
17*23=202 − 32 to jest różnica kwadratów
9 gru 12:57
adrian 413:
19 gru 11:17
adrian 413: poczebuję pomocy z tymi działaniami co to może być ta 1−2x,x+1i 2x+1
19 gru 11:19