Oblicz
:333: Zapis wyrazenie w najprostszej postaci:
| x−y | | x3 −y3 | | y | | 1+y | | y (1+y)−x | |
| x |
| x (1+ |
| − |
| ) : |
| |
| x2+xy+y2 | | x2z − zy2 | | x−y | | y | | yz | |
25 wrz 20:22
PW: Nie pisz tych iksów zamiast znaku mnożenia, bo niczym się nie różnią od iksów mających oznaczać
pewną liczbę.
"Fachowa" kropka mnożenia to · − znak uzyskany przez wpisanie 0183 z klawiatury
numerycznej przy włączonym NumLock i trzymanym cały czas lewym Alt. W tym zadaniu mogłoby jej
w ogóle nie być
25 wrz 20:30
:333: Okej, zapamiętam na przyszłość !
25 wrz 20:38
Kezir: (x−y)/(x
2+x*y+y
2) * (x−y)(x
2+x*y+y
2)/z(x−y)(x+y) * (x*y−(1+y)(x−y))/(x−y)y * y*z/(y
2+y−x)=
Dalej powinieneś sobie poradzić
25 wrz 20:48
:333: Średnio
25 wrz 21:12
Eta:
| | x−y | | (x−y)(x2+xy+y2 | |
1/ |
| * |
| = U{x−y}z(x+y)} |
| | x2+xy+y2 | | z(x−y)(x+y) | |
| | y | | 1+y | | xy−y2+y2−x−xy+y2 | | y2+y−x | |
2/(1+ |
| − |
| )= |
| = |
| |
| | x−y | | y | | y(x−y) | | y(x−y) | |
| | y(1+y)−x | | y2+y−x | |
3/ |
| = |
| |
| | yz | | yz | |
| | x−y | | y2+y−x | | yz | |
W= |
| * |
| * |
| = .............. podaj wynik |
| | z(x+y) | | y(x−y) | | y2+y−x | |
i jeszcze koniecznie napisz odpowiednie założenia
25 wrz 21:59
Eta:
| | x−y | |
w 1/ chochlik ... = |
| |
| | z(x+y) | |
25 wrz 22:28
:333: =1 Dzięki Eta !
26 wrz 14:58