proste rownania wymierne
hehehe:

x
2−9
√3−x =0
tam na srodku powinna byc kreska ułamkowa. Jest to proste rownanie wymierne, tylko moze mi ktos
po kolei jak glupiemu chlopowi wytłumacz, co i dlaczego taki znak itd
25 wrz 20:15
ZKS:
Zapisz porządnie.
25 wrz 20:21
hehehe: x2−9
_______ = 0
√3−x
25 wrz 20:26
PW: Do pisania ułamków używamy litery U i nawiasów { }{ } (patrz z lewej strony okienka edycyjnego
pod Kliknij po więcej przykładów
25 wrz 20:32
hehehe: Pomoże ktoś
25 wrz 20:36
Mal: zacznij od dziedziny widać ,że x∊ R−{√3}
po wyliczeniu powinno wyjść x= 3 lub x= −3
25 wrz 21:36
5-latek: dziedzina wyznaczona jest zle
3−x>0 to x <3
Teraz sobie odpowiedz na pytanie .
jesli nie mozna dzielic przez 0 to kiedy wyrazenie wymierne jest rowne 0?
25 wrz 23:24
hehehe: @5−latek ale czemy x<3? własnie tego nie rozumiem:(
29 wrz 15:55
ZKS:
W zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieje pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej.
29 wrz 16:11