Pierwiastki
Blondynka: Oblicz pierwiastek
9x3−2x−6=0
25 wrz 17:59
Blondynka: Ewentualnie jak nie ma to pisać.
25 wrz 18:00
Blondynka: No pomóżcie......
25 wrz 18:21
olekturbo: dobrze przepisany przykład?
25 wrz 18:25
Blondynka: No taki wynika z zadania
25 wrz 18:29
25 wrz 18:31
Blondynka: Xo oczywiście tam wyzej
25 wrz 18:31
ICSP: | | 2 | | 2 | |
w(x) = x3 − |
| x − |
| = 0 |
| | 9 | | 3 | |
kładziemy x = u + v i dostajemy:
są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
mamy zatem
| | 4 | | 32 | | 4 * 37 − 32 | | 8716 | |
Δ = |
| − |
| = |
| = |
| = U{26148}{310 > 0 |
| | 32 | | 39 | | 39 | | 39 | |
czyli nasz wielomian w(x) ma jeden pierwiastek rzeczywisty
| | 1 | |
x = |
| (3√243 + 3√6537 + 3√243 − 3√6537) |
| | 9 | |
25 wrz 18:43
Blondynka: Aha, to chyba sie gdzieś pomyliłam bo odpowiedz prostsza.
25 wrz 18:49
Blondynka: Hm a nie widzicie błędu gdzieś wcześniej? Bo ja nie.
25 wrz 18:54
ICSP: Ja również nie widzę

Może dlatego, ze nie mam twoich obliczeń
25 wrz 18:55
Blondynka: No dobra. Jeszcze spojrzę i podyktuje jak coś.
25 wrz 19:00
Blondynka: Do rozwiązania układ równań:
Y−1/2=−1/3xo3(xo+3)
Y=1−6xo2/6xo2
25 wrz 19:02
Blondynka: Widzę błąd i sprawdzę!
25 wrz 19:04
Blondynka: Och wychodzi super ❤️😍❤️😆
25 wrz 19:06
Blondynka: Ale co ja liczę?
25 wrz 19:09