Oblicz całkę
Enn: Oblicz całkę:
∫ = (x−y)dl A(−1;0) i B(−2;1)
AB
o co tu chodzi. Jak to zrobić bo to chyba skierowana nie jest bo jest dl jakieś
25 wrz 17:26
ICSP: Mamy krzywą L zadaną równaniem parametrycznym :
| | ⎧ | x = x(t) | |
| L = | ⎨ | | , t ∊ [a,b]
|
| | ⎩ | y = y(t) | |
Wtedy
∫
L f(x,y) dl =
a∫
b f( x(t) , y(t) )
√ [x'(t)]2 + [y'(t)]2 dt
Musisz tylko sparametryzować krzywą AB.
25 wrz 19:09
Enn: prosta AB= −x−1
x(t)=t
y(t)=−t−1
t∊<−2;−1>
i przed całkę trzeba dać minus bo jest kolejność BA a nie AB tak?
−1
∫ (2t+1)*√2dt tak? a co z tym dl?
−2
25 wrz 19:44
Enn: ?
25 wrz 19:57
ICSP: dl = √ [x'(t)]2 + [y'(t)]2 dt
czyli u ciebie dl = √2 dt
żadnego minusa nie dajesz.
25 wrz 20:33
Enn: czyli jak to będzie wyglądać?
∫ = (x−y)dl=.. ?
AB
25 wrz 20:57
ICSP: Tak jak napisałaś/eś w poście o 19:44
Teraz trzeba tylko policzyć całkę.
25 wrz 20:59
Enn: f( x(t) , y(t) ) czyli do funkcji za x i y podstawiam t i −t−1? tak? to jest ok?
25 wrz 21:06
ICSP: dobrze
25 wrz 21:08
Enn: dziękuje bardzo
25 wrz 21:09