tautologia
kamil: Zadanie :
Udowodnij, że dla dowolnych zbiorów A,B,C,D zachodzą implikacje i równoważności :
A⊂B⇔A=A∩B
25 wrz 11:10
kamil: Nie rozumiem, kiedy np. zamienia się ⊂ na ⇒, albo jak rozwinąć tutaj np. A=A∩B . Mógłby ktoś
podrzucić jakieś wzory do rachunku zdań, kiedy który się stosuje
25 wrz 11:21
Benny:

A⊂B oznacza, że zbiór A zawiera się w zbiorze B
Okrąg − zbiór B, kwadrat − zbiór A
A∩B − część wspólna zbiorów, tutaj będzie to kwadrat, czyli zbiór A
A∩B=A
25 wrz 11:26
kamil: Ale chyba muszę to zapisać jakoś za pomocą rachunku zbiorów coś tak jak wyżej tylko po
rozwinięciu
25 wrz 11:35
kamil: Dokładnie nie wiem, ale chyba trzeba tu udowodnić tautologię.
25 wrz 11:38
kamil: I rozpisać, a ja nie wiem wg. jakich wzorów to podmieniać.
25 wrz 11:38
kamil: refresh
25 wrz 13:30