funkcja liniowa
LULKA: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= |2x+4|−x+1 i na podstawie wykresu
a)przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m
i to w miarę ogarniam
b) wyznacz wartości parametru k, dla których równanie f(x)= −k+1 ma dwa rozwiązania ujemne
c) dla jakich wartości parametru a rozwiązania równania f(x)=3a+2 są liczbami o różnych
znakach?
POMOOOCY
25 wrz 11:08
J:
b) skoro masz wykres , to sprawdzaj dla jakich k prosta y = −k + 1 przecina wykres w dwóch
punktach o ujemnych współrzędnych x
25 wrz 11:12
J:
c) analogicznie do b)
25 wrz 11:13
5-latek:
25 wrz 11:27
J:
b) i już widać,że warunek jest spełniony, gdy: 3 < − k + 1 < 5
25 wrz 11:29
LULKA: nie rozumiem, można jaśniej?
25 wrz 11:58
J:
. to ja nie rozumiem, jak poradziłaś sobie z podpunktem a
Przesuwaj linikę równolegle do osi OX w górę , i patrz w jakim zakresie na osi OY przecina ona
zielony wykres w dwóch punktach, ale o obydwu odcietych ujemnych
25 wrz 12:01
LULKA: to dla c) będzie 3a+2>5?
25 wrz 12:09
yht: zgadza się
25 wrz 12:10
LULKA: DZIĘKI
25 wrz 12:10
LULKA: a co do a) to będzie:
0 rozw dla m należącego od (−
∞;3)
1 rozw dla m=3
2 rozw dla m należącego od ( 3 ; +
∞)

?
25 wrz 12:49
J:
tak
25 wrz 12:50
LULKA: dzieki
25 wrz 12:50