Rozwiaz rownanie
Kajna: 2*16x+4x−1=0
25 wrz 10:47
J:
podstaw: 4x = t i założenie: t > 0
25 wrz 10:50
mikry:
Od razu oblicz Δ
25 wrz 11:34
J:
niekoniecznie
25 wrz 11:37
Hajtowy:
4
x = t ; t > 0
mamy wtedy"
8
t+t−1=0
Δ = 25
√Δ=5
Odrzucamy rozwiązanie z ujemnym ' t '
x=−1
Alles klar
25 wrz 14:02
J:
jak dla mnie, to nie bardzo ... x = −1 nie jest rozwiązeniem tego równania
25 wrz 14:06
J:
| | 1 | |
natomiast jest rozwiązaniem: x = − |
| |
| | 2 | |
25 wrz 14:10
J:
2t
2 + t − 1 = 0 ⇔ 2t
2 + 2t − t − 1 = 0 ⇔ 2t(t +1) − (t+1) = 0 ⇔ (t+1)(2t−1) = 0
| | 1 | |
⇔ t = − 1 ( odpada ) lub t = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem: 4x = |
| ⇔ 22x = 2−1 ⇔ 2x = − 1 ⇔ x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 wrz 14:17