za
matthew: Cześć. mam takie zadanie:
Dany jest trapez równoramienny, w którym długości podstaw wynoszą 3 i 5, a ramie ma dlugosc 4.
oblicz tangens kąta ostrego tego trapezu.
8 gru 18:31
onaa:

1
2+h
2=4
2
h=
√15
tg=
√15
8 gru 18:39
matthew: To jest na pewno dobrze zrobione...?

bo mnie wyszło podobnie tyle, że zrobiłem to trochę
inaczej w przybliżeniu miałem tg=3,9... Na kalkulatorze policzyłem
√15 i odpowiedzią
również jest 3,9....
Dziekuje za odpowiedz
8 gru 19:35
onaa: to zalezy czy w tresci zadania podane jest aby wynik zapisac w zaokrągleniu czy nie albo jak
zazwyczaj rozwiazujecie....
8 gru 19:41
zefir:
bardziej "elegancko" :
8 gru 19:43
matthew: O zaokrąglaniu liczb nie ma w zdaniu mowy.... ale wydaje mi się, że taki wynik też jest
poprawny....w sumie to nie wiem, w odpowiedzi podam obydwa

i jakby co to sie poprawi
wspólnie
8 gru 19:45