matematykaszkolna.pl
Matematyka, programowanie pomysl: Witam wszystkich. Mam zamiar wziąć udział w konkursie w którym mamy zaprogramować aplikację opisująca jakieś zagadnienie matematyczne. Np. dzielenie wielomianów coś w tym stylu. Jednak nie mogę wpaść na fajny pomysł lub dział matematyczny, który by mnie zaintrygował. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł jak tak to proszę o wskazówki. Z góry dziękuje za odpowiedzi emotka
24 wrz 21:53
daras: Skoro nie możesz sam wpaść na pomysł, to...sobie daruj ten konkurs i daj miejsce lepszym, tym z pomysłami..
24 wrz 22:51
mikry: Jakie działy matematyki już przejrzałeś?
24 wrz 22:56
mikry: Którą aplikację chcesz zaprogramować?
24 wrz 22:59
mikry: Zaintrygował czy zainspirował?
24 wrz 23:02
pomysl: daras mam swój pomysł i nie masz prawa mnie oceniać, że jestem gorszy od innych bo mnie nie znasz. Hej mikry zainspirowało mnie twierdzenie pitagorasa, a tak dokładnie: Następujący dowód znajduje się w Elementach Euklidesa i oparty jest na spostrzeżeniu, że pola dwóch mniejszych kwadratów zbudowanych na przyprostokątnych trójkąta prostokątnego \triangle ABC są równe polom odpowiednich prostokątów na jakie wysokość CD dzieli kwadrat zbudowany na przeciwprostokątnej. Myślałem o takiej grafice w canvas, ale szukam też innej inspiracji, jeżeli nie wpadnę na inny pomysł to zrealizuję tą grafikę. Jakieś sugestię ?
25 wrz 09:17
PW: Jak na konkurs to zbyt banalne.
25 wrz 09:24
pomysl: Mógłbyś podsunąć mi jakieś bardziej zaawansowane zagadnienie z matematyki ?
25 wrz 09:30
pomysl: Może być materiał ze studiów. Jakiś ambitniejszy.
25 wrz 09:45
daras: @pomysł taka "grafika" była już zrealizowanaemotka w książce Jeleńskiego "Śladami Pitagorasa" bodajże już w 1928 r. plagiaty sa karalne
25 wrz 09:55
daras: czyli nadal nie masz swojego oryginalnego pomysłu
25 wrz 09:55
pomysl: Daras w tamtym roku, wygrała stronka z rozwiązaniami na poziomie gimnazjum, więc uznałem to za ambitniejszy pomys. Myślałem też o działaniach na wielomianach, ale są już rozwiązania w internecie i dlatego odrzuciłem ten pomysł. To nie jest tak, że chcę gotowca, ale co nie wymyślę to już są rozwiązania w internecie. A chciałbym zrealizować fajny pomysł też dla własnego samorozwoju.
25 wrz 10:03
daras: Niestety wszystko już było jak mawiał Ben Akiba emotka
25 wrz 10:15
daras: Ale może coś Ci się przyśni ? powodzenia
25 wrz 10:16
pomysl: Już mam inny pomysł, zrobię proste menu oraz kilka podstron na których będą przyrządy ułatwiające naukę dla najmłodszych. Np. Liczydło postaram się je fajnie oprawić wizualnie i kilka innych rzeczy. Co o tym sądzisz ? Ten konkurs nastawiony jest na oprawę wizualną i funkcjonalność.
25 wrz 10:18
wmboczek: może wizualne tworzenie prostych algorytmów i ich realizacja krok po kroku?
25 wrz 11:00