Log
Jj: Log[3+2log(1+x)]=0
Log5+2x 36=2
To 5+2x w indeksie dolnym
24 wrz 21:03
Qulka: 1)
3+2log(1+x)=1
log(1+x)=−1
1+x=0.1
x=−0.9
24 wrz 21:04
Qulka: 2)
5+2x=6
x=1/2
24 wrz 21:05
Jj: Dlaczego w 2przykładzie jest =6
24 wrz 21:06
Qulka: bo to 62 =36
24 wrz 21:06
PW: Mała, ale istotna uwaga. Zadanie 1) było rozwiązane bez ustalania dziedziny, konieczne jest
zatem sprawdzenie. W 2) zresztą też.
24 wrz 21:12
Qulka: bo widać że nie wychodzą ujemne
24 wrz 21:13
Qulka: 1)
D: 3+2log(1+x) >0 tak 1>0 załapuje się
1+x>0 tsk 0.1 >0 załapuje się
rozwiązanie należy do dziedziny

podobnie
2)
D: 5+2x>0 tak 6>0 rozwiązanie nalezy do D.
24 wrz 21:16
PW: Ehehe, nie byłoby maksymalnej punktacji za to co napisane (nie ocenia się tego, co "ty wisz, a
ja rozumim"). Młodzieży trza to wyraźnie powiedzieć
24 wrz 21:16
Qulka: trzeba urozmaicać życie egzaminatorom

co w tym jest złego
24 wrz 21:20
Qulka: dlaczego trzeba wyznaczać dziedzinę tam gdzie nie trzeba

wystarczy sprawdzić przecież, że
jesteśmy w odpowiednim zakresie
24 wrz 21:22
PW: Nie domagam się wyznaczania dziedziny (w niektórych zadaniach mogłoby to być trudniejsze niż
samo rozwiązanie), ale sprawdzenie − konieczne.
24 wrz 21:24