Logarytmy proste rownania
Ks: Log1/2 |x+5|=−3
Log1/2(x2+2x+1)=0
Prosze o dokladne rozwiazania
24 wrz 20:44
:): | | 1 | |
( |
| )−3=|x+5| czyli 8=|x+5| => x=3 lub x=−12 |
| | 2 | |
24 wrz 20:45
:): | | 1 | |
( |
| )0=x2+2x+1 wiec 1=x2+x+1 wiec 0=x2+x=x(x+1) więc x=1 lub x=0 lub x=−1 |
| | 2 | |
0∊D, −1 nie należy do D bo 1−2+1=0
24 wrz 20:47
Ks: Super dziekuje
24 wrz 20:49
:): (wiec x=1) nie wiem skad mi sie to wkleilo..**
24 wrz 20:49
J:
pierwsze do poprawy
24 wrz 20:49
PW: I dziedziny w 1) nie było − nie wiadomo, czy są to rozwiązania
24 wrz 21:22
:): taaak, −13 zamaist −12...robilem na szybkiego....
I tak, formalnie trzebaby też sprawdzić czy należą do dziedziny
24 wrz 21:47