Rozwiąż wielomian
Młody: Młody: Witam potrzebuje małej pomocy co do rozwiązywania równań
(4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x) wiem że ma wyjść x∊{−6,−2,2} Próbowałem lecz zaraz na wstępie się
gubię mam pare takich zadań i chciałbym mniej więcej aby ktos mi pokazał dobry sposób po kolei
jak mam to robić
24 wrz 20:41
Metis: No to co− wzorków nie widać.
Wymnażaj porządkuj i pokazuj co Ci tam wyszło
24 wrz 20:42
J:
wskazówka: 3x2 − 12 = 3*(x2 −4)
przerzuć wszystko na lewą stronę i rozołóż na czynniki
24 wrz 20:43
J:
jadnak proponuję rozkład ... wspólny czynnik: (x
2 −4 )
24 wrz 20:44
Metis:
24 wrz 20:45
Młody: czyli (4x−3)(x−2)(x+2)−(3x
2−12)(3+2x)=0

24 wrz 20:46
J:
nie tak .... ⇔ (x2 − 4)*[(4x − 3) − 3(3x +2)] = 0 ... licz dalej
24 wrz 20:48
Młody: (x−2)(x+2)(4x−3−9x−6)=0
(x−2)(x+2)(−5x−9)=0
zapewne żle..
24 wrz 20:50
J:
zapewne dobrze ..
24 wrz 20:51
Młody: Oooo...czyli..
x=2 v x=−2 v −5x−9=0
−5x=9/*(−1)
5x=−9\:5
x=1 4/5 tu już nie pasuje chyba..
24 wrz 20:55
J:
pasuje
24 wrz 20:56
Młody: Czyli mam złe odpowiedzi? mógłbyś mi jeszcze pomóc rozwiązać jeden przykład? żebym już tak
mniej więcej ten początek zrozumiał?
24 wrz 20:58
J:
aby sprawdzić czy masz dobrze .. podstaw i policz czy L = P
24 wrz 21:00
Młody: (2x−1)(x2−1)=6(x+1)
24 wrz 21:01
Mila:
(4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x)⇔
(4x−3)*(x2−4)=3*(x2−4)*(3+2x)⇔
(4x−3)*(x2−4)−3*(x2−4)*(3+2x)=0
(x2−4)*(4x−3−3*(3+2x))=0
x2−4=0 lub 4x−3−9−6x=0
x=2 lub x=−2 lub −2x=12
x=2 lub x=−2 lub x=−6
==================
24 wrz 21:01
Młody: Wielkie dzięki Mila!^^ no bo (x2−4) sie powtarza to przed nawias a rteszta jako drugi nawias
no właśnie podobnie robiłem na lekcji tylko ciężej do tego mi doprowadzić
24 wrz 21:05
Młody: (2x−1)(x
2−1)=6(x+1)
(2x−1)(x−1)(x+1)−6(x+1)=0
(x+1)((2x−1)(x−1)−6)=0
co dalej


?
24 wrz 21:15
Mila:
(2x−1)(x
2−1)=6(x+1)
(2x−1)*(x−1)*(x+1)−6*(x+1)=0
(x+1)*[(2x−1)*(x−1)−6]=0
x+1=0 lub 2x
2−2x−x+1−6)=0
x=−1 lub 2x
2−3x−5=0 i teraz liczysz : Δ=9+40
| | 3−7 | | 3+7 | | 5 | |
x=−1 lub x= |
| =−1 lub x= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
24 wrz 21:23