Metoda Gaussa
Tripper: Witam, nie wiem czy ktoś tutaj zajmuje się matematyką już poza liceum, ale mam tutaj przykład z
małym problemem:
2x
1 + 5x
2 − 8x
3 = 8
4x
1 + 3x
2 − 9
x3 = 9
2x
1 + 3x
2 − 5x
3 = 7
x
1 + 8x
2 − 7x
3 = 12
Potem rozwiązuję to metodą Gaussa:
2 5 −8 | 8
4 3 −9 | 9 ∼ aż dochodzę do momentu:
2 3 −5 | 7
1 8 −7 | 12
1 8 −7 | 12
0 −13 9 | −17
0 −11 6 | −16 I nie wiem co dalej robić.
0 −29 19 | −39
Gdyby ktoś cokolwiek rozumiał co tu ja napisałem, niech da znać i pomoże
24 wrz 20:20
PW: Trzy niewiadome, cztery równania. Co to może znaczyć?
Uczeń liceum rozwiąże układ trzech pierwszych i zobaczy jak się to ma do czwartego, ale mało
się na tym znamy.
24 wrz 20:57
daras: a skoro jesteś studentem, to radze zajrzeć do Krysickiego−Włodarskiego − Analiza matematyczna w
zadaniach, tom 1 rozdz.9 Równania liniowe
24 wrz 22:58