pole czworokąta
xxx: Pomoże ktoś? Nie wiem jak zrobić, kombinuje i nic z tego nie wychodzi

2.Rozpatrujemy równoległoboki, których obwód jest równy 16 cm, a kąt ostry ma miarę 45 stopni.
b) wyznacz długości boków równoległoboku, który ma największe pole. Oblicz to największe pole.
Ma wyjść a = 4, a pole 8
√2
ktoś naprowadzi?
24 wrz 20:16
24 wrz 20:19
xxx: tak, tylko teraz przykład b), ale w tym a to wyszedł mi tylko drugi przypadek, w tym pierwszym
przypadku popełniłam błąd w obliczeniach i dlatego wyszło mi 4. bo terz jak liczyłam to mi
wyszło to samo

a to nie wiem jak zrobić. pomożesz?
24 wrz 20:23
J:
P = a*b*sinα
2a + 2b = 8 ⇔ a + b = 8 ⇔ b = 8 − a
| | √2 | | √2 | |
P = a(8 − a)8 |
| = (−a2 + 8a)* |
| |
| | 2 | | 2 | |
pole będzie maksymalne, gdy nawias bedzie miał najwiekszą wartość ... dasz rade dale j ?
24 wrz 20:29
J:

Tutaj masz pomoc
24 wrz 20:32
J:
| | √2 | |
ta ósemka przed |
| .. wpisana niechcący, zamiast: * |
| | 2 | |
24 wrz 20:36
xxx: nic z tego

nie wychodzi
24 wrz 21:46
Nuti: @xxx
Na rysunku @J widać (i można to oczywiście wyliczyć ze wzoru na wierzchołek paraboli), że pole
jest maksymalne dla a równego 4.
Podstaw więc a=4 do wzoru, który @J dla Ciebie wyprowadził o 20:29 (ostatnia linia wzorków w
tamtym poście, P=...) − wstaw tam a=4 i otrzymasz maksymalne pole P.
25 wrz 08:38
Nuti: Jest tylko jeden problem, to pole wychodzi... ujemne, bo −16+32 jest ujemne
25 wrz 08:40
Nuti: Już widzę, gdzie nastąpiła pomyłka: w obliczeniach z 20:29 w drugiej linii 2a+2b=8, to a+b=4 a
nie 8 (przeoczono osiem przy dzieleniu). Popraw tam i licz dalej tak samo jak @J.
25 wrz 08:42
J:
(−a2 + 8a) − to funkcja kwadratowa, która posiada maksimum lokalne.Jej miejscami
zerowymi są punkty: a = 0 lub a = 8 (popatrz na wykres ). Funkcja ta osiaga maksymalna wartość
dla : a = aw , gdzie aw to współrzędna wierzchołka paraboli ,która znajduje się w środku
pomiedzy miejscami zerowymi ( patrz wykres) aw = 4 , zatem ta funkcja osiaga największą
wartość dla a = 4
Zatem maksymalne pole będzie wtedy,gdy: a = 4 i b = 4
25 wrz 08:43
Nuti: @J
przeoczyleś 8 podczas dzielenia, stąd ujemny wynik.
25 wrz 08:44
J:
Ja tam się pomyliłem ... 2a + 2b =
16 , stąd: a + b = 8 (popatrz na treść zadania)
25 wrz 08:46
Nuti: A! Patrzyłam tylko na ostatnią część, bo zakładałam, że to tam @xxx czegoś nie rozumie...
Ale nadal masz P mniejsze od 0 dla a równego 4...
25 wrz 08:49
Nuti: Sorry, to ja krzywo odejmuję...
25 wrz 08:50
J:
| | √2 | |
jakim cudem ? P = ( −16 + 32)* |
| = 8 √2  |
| | 2 | |
25 wrz 08:51
Nuti: Pomyliłam się, przepraszam. Chyba źle spałam i widzę na krzyż
25 wrz 08:55
J:
Nie przejmuj się ... liczymy skomplikowane całki i równania różniczkowe, a często mylimy się
przy najprostszych rachunkach , a przynajmniej ja ...
25 wrz 08:58
Nuti: Dzięki za miłe słowo
25 wrz 09:03