Może rysunek coś pomoże.Trójką SBC jest prostokątny, bo 2β+2γ=1800
β+γ=900
0<2α<90o
h=2r=8
a+b=c+h z własności okręgu wpisanego w czworokąt.
W ΔCEB:
| 8 | ||
sin(2α)= | /*c | |
| c |
| 8 | ||
c= | ||
| sin(2α) |
| 8 | ||
a+b= | +8 | |
| sin(2α) |
| ||||||||
Ptrapezu= | *8 | |||||||
| 2 |
| 8 | 1 | |||
Ptrapezu=( | +8)*4=32*( | +1) | ||
| sin(2α) | sin(2α) |
| 8 | a+b | |||
a+b=8+c i c= | i P= | *h ⇒ P=r*(8+c) | ||
| sin(2α) | 2 |
| 1 | 1 | |||
to P=4*8(1+ | )= 32(1+ | ) [j2] | ||
| sin(2α) | sin(2α) |