Ciąg geometryczy
Natalia: Proszę o pomoc.
W ciągu geometrycznym a1= −6 i a3= −24. Oblicz drugi wyraz ciagu.
24 wrz 19:16
J:
2a2 = a1 + a3
24 wrz 19:17
24 wrz 19:17
:): geoemtryczny..** też wlansie na początku zaćzłąem arytmetyznym
24 wrz 19:18
J:
nie ... to ciąg geometryczny

a
22 = a
1*a
3
24 wrz 19:18
J:
ten sam odruch
24 wrz 19:18
J:
i podpowiedź ..będą dwa wyrazy: a2
24 wrz 19:20
Natalia: 2a2=−6+(−24)=−30
2a2=−30/:2
a2=−15
Czy tak jest dobrze?
24 wrz 19:21
:): jakby to byl arytmetyczy**
Patrz wyzej
24 wrz 19:21
J:
sorry ..wprowadziłem Cię w błąd
24 wrz 19:23
Krzyś : a22=a1*a3
a22=(−6)*(−24)=144
a2=12 v22=−12
24 wrz 19:23
Natalia: Dzięki Krzyś.
24 wrz 19:24
Krzyś : a
2=12 v a
2=−12 sorki
24 wrz 19:24