matematykaszkolna.pl
Hashiri: Witam wszystkich. Mam do Was 3 pytanka. 1. Zadanie brzmi : Narysuj wykres funkcji, której dziedziną jest zbiór liczb całkowitych i która określona jest wzorem y = 2x - 1 . Nie wiem jak zaznaczyć ze to jest zbiór liczb całkowitych. Może poprostu musze w tabelce podstawić za jakieś dowolne argumenty liczby całkowite i czy to wystarczy ? Jak ktoś może to bardzo bym prosił o napisanie takiej tabelki do tego zadania, bo wykres to ja później umiem narysować. 2. Jak napisać fachowo literkami i liczbami zdanie : "Funkcja ' f ' przyjmuje wartości większe niż funkcja ' g ' dla argumentów większych od -3 . 3. Mam takie zadanie: Przedstaw w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań układu nierówności. y - 1/2x ≥ 1 \ znak ''≥'' oznacza ''większe lub równe'' . 3y + 2x ≥ 6 \ znak ''≥'' oznacza ''większe lub równe'' . Rozwiązując to metodą przeciwnych współczynników wychodzi mi, że x ≤ 6/7 , y ≤ 10/7. Potem przedstawiam to w układzie współrzędnych i punkt przecięcia to (6/7 ; 10/7) czyli się zgadza. Ale nie wiem teraz jak zaznaczyć ten obszar i jak podsumować to zadanie ( jak zapisac to literkami i liczbami i jaką dać odpowiedź ). Wychodzi mi taki krzyżyk i nie wiem czy obszar górny albo lewy albo prawy albo dolny jest rozwiązaniem tego układu nierówności. Pomóżcie Mi emotikonka Proszę emotikonka! Hashiri
26 paź 18:41
mysza: W pierwszym to będa tylko punkty ocałkowitych współrzednych (bedą lezec na prostej Y=2X -1 Nie cała prosta tylko tepunkty pamietajemotikonka! w drugim zaznaczasz wspólna część gdzie sie nakładają te półpłaszczyzny nad jedna prostą i nad druga prostą to będzie dobrze rozumujesz i to będzie ta część krzyżyka na górze wraz z tym punktem wspólnym i z tymi półprostymi emotikonka
26 paź 18:57
karoleczek: 1.Narysuj y=2x-1 , a nastepnie wymaż wszystkie wartości dla x niecałkowitych 2.f(x)> g(X) wtedy i tylko wtedy gdy x> -3 3. Rozwiązując układ wyznaczyłeś punkt przecięcia prostych . proponuję przekształc nierówności do postaci y .>= 1/2x+1 ( pierwsza) rozwiązaniem nierówności jest prosta y+ 1.2X +1 i wszystko co ponad nią . Podobnie zrób z drugą nierównością i wyznacz obszar wspólny powodzenia
26 paź 19:05
Hashiri: W zadaniu z tymi liczbami całkowitymi to tych punktów o współrzędnych całkowitych jest nieskończenie wiele. Więc rozumiem, ze mam se wybrać dziedzinę [ zakres ] ? ? ? Resztę zadań rozumiem. Wielkie dzięki.
26 paź 19:19
mysza: To przecież i prostej nie narysujesz do "NIEBA" jest OKemotikonkaemotikonka!
26 paź 19:32
Hashiri: A w tym trzecim zadaniu jak zaznacze ten wspólny obszar ( wychodzi mi, ze to jest na gorze takiego krzyżyka ) to to sie zgadza z tym, że x ≤ 6/7 , y ≤ 10/7 emotikonka I jak ktoś może podać pełną odpowiedź ( bo sam nie moge sformułować emotikonka ) do tego zadania to bede bardzo wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam.
26 paź 19:39
mysz: To sie formułuje obszar zawarty między półprostymi wraz z nimi i zamazuje sie kolorem ,bo to interpretacja geometryczna OKemotikonkaemotikonka! emotikonka
26 paź 19:46
b.: ,,2.f(x)> g(X) wtedy i tylko wtedy gdy x> -3'' ale to nie to, o co prosił autor, powinno być f(x)>g(x) dla wszystkich x>-3
26 paź 20:09
Hashiri: Ok wielkie dzięki Wam wszystkim za pomoc. Pozdrawiamemotikonka!
26 paź 21:37
Hashiri: Jednak mam jeszcze jedną wątpliwość. A mianowicie, czy w tym zadaniu ze zbiorem liczba całkowitych, które brzmi : Narysuj wykres funkcji, której dziedziną jest zbiór liczb całkowitych i która określona jest wzorem y = 2x - 1 . To poprostu rysuje układ wspórzędnych i zaznaczam takie punkty np. (-5;-11),(-4;-9),(-3;-7),(-2;-5),(-1;-3), (0;-1),(1;1),(2;3),(3;5),(4;7),(5;9). Bedzie ich w sumie 11 punktów. I czy zadanie bedzie poprawianie rozwiązane teraz emotikonka
27 paź 15:59
b.: Tak, bo oczywiście nie narysujesz *wszystkich* punktów całkowitych, tylko pewną ich skończoną liczbę, np. 11. (Ściśle biorąc, zadanie wymaga wykonania niemożliwego emotikonka )
27 paź 16:06
Hashiri: A w tym trzecim zadaniu jak zaznacze ten wspólny obszar to to sie zgadza z tym, że x <= 6/7 , y <= 10/7 emotikonka
27 paź 16:25
Hashiri: A w tym trzecim zadaniu jak zaznacze ten wspólny obszar to to sie zgadza z tym, że x <= 6/7 , y <= 10/7 emotikonka? Proszę odpowiedzcie Mi na to pytanie. emotikonka Jutro mam z tego klasówkęk. Bardz proszę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
27 paź 21:02