Hashiri: Witam wszystkich. Mam do Was 3 pytanka.
1. Zadanie brzmi : Narysuj wykres funkcji, której dziedziną jest zbiór liczb
całkowitych i która określona jest wzorem y = 2x - 1 .
Nie wiem jak zaznaczyć ze to jest zbiór liczb całkowitych. Może poprostu musze w tabelce
podstawić za jakieś dowolne argumenty liczby całkowite i czy to wystarczy ? Jak ktoś
może to bardzo bym prosił o napisanie takiej tabelki do tego zadania, bo wykres to ja
później umiem narysować.
2. Jak napisać fachowo literkami i liczbami zdanie :
"Funkcja ' f ' przyjmuje wartości większe niż funkcja ' g ' dla argumentów
większych od -3 .
3. Mam takie zadanie: Przedstaw w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań układu
nierówności.
y - 1/2x ≥ 1 \ znak ''≥'' oznacza ''większe lub
równe'' .
3y + 2x ≥ 6 \ znak ''≥'' oznacza ''większe lub
równe'' .
Rozwiązując to metodą przeciwnych współczynników wychodzi mi, że x ≤ 6/7 , y ≤ 10/7.
Potem przedstawiam to w układzie współrzędnych i punkt przecięcia to (6/7 ; 10/7) czyli
się zgadza. Ale nie wiem teraz jak zaznaczyć ten obszar i jak podsumować to zadanie (
jak zapisac to literkami i liczbami i jaką dać odpowiedź ). Wychodzi mi taki krzyżyk i
nie wiem czy obszar górny albo lewy albo prawy albo dolny jest rozwiązaniem tego układu
nierówności.
Pomóżcie Mi

Proszę

!
Hashiri
26 paź 18:41
mysza: W pierwszym to będa tylko punkty ocałkowitych współrzednych (bedą lezec na prostej
Y=2X -1 Nie cała prosta tylko tepunkty pamietaj

!
w drugim zaznaczasz wspólna część gdzie sie nakładają te półpłaszczyzny
nad jedna prostą i nad druga prostą to będzie
dobrze rozumujesz i to będzie ta część krzyżyka na górze wraz z tym punktem wspólnym i z
tymi półprostymi
26 paź 18:57
karoleczek: 1.Narysuj y=2x-1 , a nastepnie wymaż wszystkie wartości dla x niecałkowitych
2.f(x)> g(X) wtedy i tylko wtedy gdy x> -3
3. Rozwiązując układ wyznaczyłeś punkt przecięcia prostych .
proponuję przekształc nierówności do postaci y .>= 1/2x+1 ( pierwsza)
rozwiązaniem nierówności jest prosta y+ 1.2X +1 i wszystko co ponad nią .
Podobnie zrób z drugą nierównością i wyznacz obszar wspólny
powodzenia
26 paź 19:05
Hashiri: W zadaniu z tymi liczbami całkowitymi to tych punktów o współrzędnych całkowitych jest
nieskończenie wiele. Więc rozumiem, ze mam se wybrać dziedzinę [ zakres ] ? ? ?
Resztę zadań rozumiem. Wielkie dzięki.
26 paź 19:19
mysza: To przecież i prostej nie narysujesz do "NIEBA"

jest OK


!
26 paź 19:32
Hashiri: A w tym trzecim zadaniu jak zaznacze ten wspólny obszar ( wychodzi mi, ze to jest na
gorze takiego krzyżyka ) to to sie zgadza z tym, że x ≤ 6/7 , y ≤ 10/7

I jak ktoś może podać pełną odpowiedź ( bo sam nie moge sformułować

) do tego
zadania to bede bardzo wdzięczny.
Dzięki i pozdrawiam.
26 paź 19:39
mysz: To sie formułuje obszar zawarty między półprostymi wraz z nimi i zamazuje sie kolorem
,bo to interpretacja geometryczna OK


!
26 paź 19:46
b.: ,,2.f(x)> g(X) wtedy i tylko wtedy gdy x> -3''
ale to nie to, o co prosił autor, powinno być
f(x)>g(x) dla wszystkich x>-3
26 paź 20:09
Hashiri: Ok wielkie dzięki Wam wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam

!
26 paź 21:37
Hashiri: Jednak mam jeszcze jedną wątpliwość. A mianowicie, czy w tym zadaniu ze zbiorem
liczba całkowitych, które brzmi : Narysuj wykres funkcji, której dziedziną jest zbiór
liczb całkowitych i która określona jest wzorem y = 2x - 1 . To poprostu rysuje układ
wspórzędnych i zaznaczam takie punkty np. (-5;-11),(-4;-9),(-3;-7),(-2;-5),(-1;-3),
(0;-1),(1;1),(2;3),(3;5),(4;7),(5;9). Bedzie ich w sumie 11 punktów. I czy zadanie bedzie
poprawianie rozwiązane teraz
27 paź 15:59
b.: Tak, bo oczywiście nie narysujesz *wszystkich* punktów całkowitych, tylko pewną ich
skończoną liczbę, np. 11.
(Ściśle biorąc, zadanie wymaga wykonania niemożliwego

)
27 paź 16:06
Hashiri: A w tym trzecim zadaniu jak zaznacze ten wspólny obszar to to sie zgadza z tym,
że x <= 6/7 , y <= 10/7
27 paź 16:25
Hashiri: A w tym trzecim zadaniu jak zaznacze ten wspólny obszar to to sie zgadza z tym,
że x <= 6/7 , y <= 10/7

?
Proszę odpowiedzcie Mi na to pytanie.

Jutro mam z tego klasówkęk.
Bardz proszę.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
27 paź 21:02