dla jakich wartości parametru m...?
lanafane: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania x2+2x+m−1=0 spełniają
warunek [x1] + [x2] ≤ 3
[ ] − wartość bezwzględna
24 wrz 18:10
PW: Może nietypowo, ale skutecznie:
Równanie jest równoważne równaniu
(x+1)2 = − m + 2.
Od razu widać, że dwa rozwiązania istnieją, gdy prawa strona jest liczbą dodatnią.
Jeśli weźmiemy takie m, to jaką postać mają rozwiązania?
24 wrz 18:20
lanafane: To znaczy, ten warunek z dwoma rozwiązaniami rozumiem (nam to każą z delty robić, ale Twój
sposób też jest skuteczny) , natomiast problem zaczyna się przy drugim warunku, tym z
wartością bezwzględną
24 wrz 19:30
PW:
x1+1 = − √−m +2, a więc x1 = −1 − √−m+2 − tu nie ma problemu, liczba x1 jest na pewno
ujemna, a więc wiemy jaka jest jej wartość bezwzględna.
24 wrz 19:39