oblicz pochodną
justyna: jaka bedzie pochodna :
√ey
czy jest to pochodna złożona i powinna wyglądać tak

:
24 wrz 18:03
3Silnia&6: bez ey
√ey = ey/2 − teraz bedzie latwiej obliczyc
24 wrz 18:18
Dziadek Mróz:
f =
√ey
f =
√u u = e
y
| | 1 | |
f' = [√u]' = |
| * u' = *) |
| | 2√u | |
u' = [e
y]' = e
y
| | 1 | | ey | | √(ey)2 | | √ey | |
*) = |
| * ey = |
| = |
| = |
| |
| | 2√ey | | 2√ey | | 2√ey | | 2 | |
24 wrz 19:17
justyna: a jeżeli y byłaby stałą to jak miałoby wyglądać to równanie?
24 wrz 21:10
PW: Jeżeli y jest stałą, to √ey tyż.
24 wrz 21:14
daras: o to wtedy jest o wiele prościej, bo pochodna stałej = 0
24 wrz 23:01