matematykaszkolna.pl
kombinatoryka regula mnozenia, dodawania gosc: 1.Używajac cyfr nalezących do zbioru A={0,1,2,3,4,5}, zapisujemy liczby czterocyfrowe (cyfry w liczbie mogą się powtarzać). Oblicz ile możemy zapisać liczb których iloczyn cyfr równy jest 10. Skoro ma być równy 10, to musi być tam 2, 5, i dwie 1. Dlaczego robie to sposobem "dla 5 moge przydzielic 4 miejsca, dla 2 moge 3 miejsca a pozostale miejsca sa dla 1 wiec mamy 4*3=12 opcji. Dlaczego nie moge robic to sposobem, że mam 4 miejsca . W pierwsze moge wpisac 4 liczby, w drugie 3, w trzecie 2, w ostatnie 1? Bo mam 2 jedynki? Ok to dlaczego nie moge myslec w sposob, ze w pierwsze miejsce moge wpisac jedna z 3 liczb, w drugie jedna z 2 liczb a w trzecie i czwarte pozostaje po 1 liczbie (nie licze 1 oddzielnie jako dwie liczby)? Tak samo 2 zadanie: 2. Tinky Winky ma trzy torebki: czerwona, niebieską i żółtą. Do torebek zamierza włożyć cztery różne zdjęcia pani Ewy. Na ile sposobów TW może rozmiescić zdjęcia w swoich torebkach? Dlaczego nie moge myslec ze do 1 torebki moge wlozyc jedno z 4 zdjec, do drugiej jedno z 3 zdjec, do trzeciej jedno z 2 zdjec? Tylko robie to odwrotnie, pierwsze zdjecie moge wlozyc do jednej z 4 torebek i drugie, trzecie, czwarte zdjęcie tak samo? Skad mam wiedziec ktorej metody kiedy uzywac? Obydwie wydaja sie poprawne.
24 wrz 17:59
3Silnia&6: Drugi sposob jest prawie dobry , ale masz 2 jedynki ( te same liczby ), wiec wynik dzielisz przez 2! − bo np. ustawienie jedynki na 3 miesju i drugiej na 5 miejscu to tak samo jak pierwsza trafi na 5 miejsce a druga jedynka trafi na 3 miejsce/ Wyjdzie 4*3*2*1 / 2! = 12 2)Bo TW wklada zdjecie do torebek, a nie torebki do zdjec.
24 wrz 18:15