Planimetria
Poziomka7: Miary kątów utworzonych przez przedłużenia przeciwleglych boków czworokata wpisanego w okrąg
wynoszą 70 i 80 stopni. Oblicz miary kątów czworokata.
24 wrz 17:18
Nuti: Możesz na przykład utworzyć i rozwiązać układ 4 równań z 4 niewiadomymi, α, β, γ i δ.
Musisz wiedzieć, że
1. suma kątów w trójkącie to 180 stopni
2. jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg, to suma jego kątów przeciwległych jest równa 180
stopni.
Masz dwa trójkąty (te o kątach 70 i 80, utworzone z przedłużeń boków) i dwie pary kątów
przeciwległych, co daje Ci 4 równania.
Plecam rysunek.
24 wrz 17:26
Nuti:

α+γ=180
β+δ=180
β+γ=180−80=100
α+β=180−70=110
24 wrz 17:30
Poziomka7: Dzięki
24 wrz 20:06