dziadzia i cuksy
Yuuki: Dziadek rozdzielił swoje cukierki pomiędzy pięciu wnuków. najmłodszemu Adasiowi dał połowę
wszystkich cukierków;Bartkowi połowę z tego co Adasiowi; Czarkowi− połowę tego co Bartkowi;
Darkowi− połowę tego co Czarkowi; Erykowi zaś− połowę tego co Darkowi. Ostatni cukierek
dziadzia zatrzymał dla siebie.Ile cukierków miał dziadzia i ile z nich otrzymał każdy z
wnuków?
8 gru 18:07
onaa: x −−−− ilosc wszystkich cukierkow
adaś: 1/2 x =16/32
bartek: 1/2 x * 1/2 = 1/4 x czyli 8/32
czarek: 1/4 x * 1/2 = 1/8 x czyli 4/32
darek: 1/8 x * 1/2 = 1/16 czyli 2/32
eryk 1/16 x * 1/2=1/32 x czyli 1/32
a więc dziadek miał 32 cukierki
8 gru 18:13