Wartość wyrażenia
izipizi: Witam, mógłby ktoś pomóc mi z tym zdaniem?

Kąt α jest kątem ostrym. Wiedząc, że sinα+cosα=3/2. Oblicz wartość wyrażenia sinαcosα
24 wrz 16:43
Zośka:
| | 9 | |
sin2α+cos2α+2sinαcosα= |
| |
| | 4 | |
24 wrz 17:02
ZKS:
Niestety nie mogę się zgodzić z odpowiedzią.
24 wrz 17:04
Zośka: Nie trzeba

. Miło, że mogłam pomóc.
24 wrz 17:04
Bogdan:
ZKS ma rację, rozwiązanie jest błędne
24 wrz 17:06
henrys: nie jest błędne koledzy

obydwie funkcje i sin i cos są dodatnie
24 wrz 17:07
Bogdan:
Przypominam, że sinα∊<−1, 1>, ten warunek nie jest w rozwiązaniu Zośki spełniony
24 wrz 17:09
ZKS:
henrys, a powiedz mi jaki zbiór wartości ma funkcja f(x) = sin(x) + cos(x).
24 wrz 17:09
henrys: ale sorki jednak jest bo 2sinxcosx=sin2x≤1
24 wrz 17:09
henrys: racja, zwracam honor, ukłony
24 wrz 17:10
ZKS:
Zośka przeczytaj wszystkie posty i zrozumiesz o co chodzi.
24 wrz 17:12
izipizi: lol ktoś za mnie tamto pisał. Z tymi browarami i kawą.
Wracając do tematu. Tak więc mógłby ktoś pomóc. Teraz ten co zadał to pytanie pisze
24 wrz 17:14
Bogdan:
Proponuję najpierw pójść za pytaniem ZKS z godz. 17:09 i wyznaczyć zbiór wartości
funkcji f(x) = sinx + cosx
24 wrz 17:19
Bogdan:
| | α + β | | α − β | |
cosα + cosβ = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
*************************************************
| | π | | π | | π | |
sinx + cosx = cos( |
| − x) + cosx = 2cos |
| cos( |
| − x) = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | | π | |
= 2* |
| cos( |
| − x) √2cos( |
| − x) ∊ <−√2, √2> |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
Stąd sinx + cosx = |
| jest sprzecznością i nie można wyznaczyć sinx*cosx |
| | 2 | |
24 wrz 17:47
izipizi: Dzięki wielkie za pomoc
24 wrz 21:04