a
hs: Rzucamy dwoma kostkami do gry. Liczbę oczek na pierwszej z nich oznaczamy przez x, a na drugiej
przez y. Ile jest możliwych wyników spełniających warunek ?
a)x<y lub x>y+2
b)x=y lub x≥y+2
c)x+y≤5 lub x+y =10
Proszę o pomoc. Kombinatoryka lub wariacje.
24 wrz 16:28
PW: Po prostu wypisz. Wszystkich wyników jest raptem 36.
24 wrz 16:35
hs: Ale mam to zrobić jakoś kombinatoryką lub wariacją, a nie wypisywać.
24 wrz 16:50
hs: Widzę komuś się śmieszek włączył x]
24 wrz 17:15
Mila:
W takim zadaniu najlepiej zrobić tabelkę wszystkich wyników i wybierasz to , czego
potrzebujesz.
24 wrz 17:23
PW: Można trochę "pofilozofować", ale czy warto?
Na przykład "x < y". Takich zdarzeń jest tyle samo, co "y>x". Odrzucając zdarzenia "x = y",
| | 30 | |
których jest 6, mamy 30 pozostałych, stąd zdarzeń "x < y" jest |
| = 15. |
| | 2 | |
Zdarzenia "x > y + 2", czyli "x − y > 2". Różnicami mogą być tylko (z uwagi na zakres liczb x
i y):
3, 4, 5.
Różnica 5 może powstać tylko na jeden sposób, jako 6 − 1 (czyli x = 6 i y = 1).
Różnica 4 może powstać na 2 sposoby: jako 6 − 2 lub 5 − 1.
Różnica 3 może powstać na 3 sposoby: jako 6 − 3 lub 5 −2 lub 4 − 1.
Zdarzenie "x > y + 2" ma więc 1+2+3 = 6 elementów. Zdarzenia wymienione w a) są rozłączne, a
więc odp. a) 15 + 6 = 21.
Ani to kombinacje, ani wariacje, a pisania znacznie więcej niż w sposobie podpowiedzianym przez
Milę.
24 wrz 17:49