geometria: zadanie dowodowe
grudka: Punkty R i S są środkami boków odpowiednio AB i BC równoległoboku ABCD. Wykaż, że pole trójkąta
RSD stanowi 3/8 pola równoległoboku.
24 wrz 15:59
Nuti: A nie czwartą część?
24 wrz 16:31
Nuti: A nie, sorry, wzięłam środki równoległych boków
24 wrz 16:32
Nuti: Miałam ochotę pomóc, ale właśnie mi ta ochota przeszła.
24 wrz 16:55
Eta:
| | 1 | |
P(ABCD)=P to P(ΔABC)= |
| P |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ΔRBS ∼ ΔABC w skali k= |
| to P(RBS)=P1=k2*P(ABC) = |
| * |
| P = |
| P |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 2b*a | | 2a*b | | a*b | |
P(ARD)=P(DCS)= |
| = |
| = ab P1= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
to P(ARD)=P(DCS)= 2P
1
| | 5 | | 3 | |
zatem : P2= P− 5P1= P− |
| P= |
| P |
| | 8 | | 8 | |
c.n.w
24 wrz 16:55
Eta:
?
24 wrz 17:25
PW: I dobrze, że zacytuję klasykę kabaretu:
Chamstwu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom.
24 wrz 17:55