wielomiany
misia: Nie wykonując dzielenia, oblicz resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian P
W(x)=x100−2x50+50 P(x)=x+1
W(x)=x1000−x999 P(x)=x−2
24 wrz 13:55
J:
W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
W(−1) = 0 + R(−1)
24 wrz 14:00
PW: Jest takie twierdzenie:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x − a) jest równa W(a).
24 wrz 14:01
J:
co nie omieszkałem wykorzystać
24 wrz 14:03
PW: Ale moja uwaga nie dotyczyła Twojego wpisu (z przyczyn fizycznych to niemożliwe)
24 wrz 14:06
J:
widać,że pisaliśmy jednocześnie
24 wrz 14:06
misia: tak, tyle wiem. to moze troche inaczej sformułuje to pytanie. jak mam policzyć.
Q(−1)= −1
100−2x
50+50
24 wrz 14:44
J:
Ty masz obliczyć resztę R, anie Q(x) , ten ostatni wielomian nas nie interesuje
24 wrz 14:46
PW: W(−1) = (−1)100 − 2(−1)50 + 50 = 1 − 2 + 50 = 49, to jest szukana reszta. Reszta to po
prostu W(−1) − zarówno J jak i ja pisaliśmy o tym (trochę innymi słowami).
24 wrz 15:22