x | ||
z=arctg( | ) | |
y |
1 | 1 | |||
f'(x) = | * | |||
1 + (x/y)2 | y |
1 | x | |||
f'(y) = | *(− | ) | ||
1 + (x/y)2 | y2 |
x | ||
z = atan( | ) | |
y |
u | ||
z = atan(w) w = | u = x v = y | |
v |
d | d | 1 | d | ||||
[z] = | [atan(w)] = | * | [w] = *) | ||||
dx | dx | 1 + w2 | dx |
d | d | u |
| ||||||||||||||||
[w] = | [ | ] = | = **) | ||||||||||||||||
dx | dx | v | v2 |
d | d | ||
[u] = | [x] = 1 | ||
dx | dx |
d | d | ||
[v] = | [y] = 0 | ||
dx | dx |
1*y − x*0 | y | 1 | ||||
**) = | = | = | ||||
y2 | y2 | y |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
*) = | * | = | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| y |
|
|
d | ||
Podobnie | [z] | |
dy |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |