Czy równanie jest tożsamością?
krokiet12:
Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić ten przykład?
Sprawdź, czy równość jest tożsamością:
tg4α+2tg2α+1=1/cos4α
24 wrz 12:55
Nuti: Generalnie to żeby udowodnić, że jakaś równość jest tożsamością, czyli że jest prawdziwa dla
każdego α, tak przekształcasz wzorki, żeby dojść do sytuacji L=P.
A konkretnie w tym przypadku: zacznij jakoś, np podstaw sinus przez cosinus za tangens i próbuj
dalej... Czasami się udaje, czasami trzeba szukać innych metod.
24 wrz 13:02
Nuti: Tak, wychodzi! Zrób to, co mówiłam i pomnóż obie strony przez mianownik prawej strony.
24 wrz 13:04
ICSP: | | 1 | | 1 | |
L = tg4α + tg2α + 1 = (tg2α + 1)2 = ( |
| )2 = |
| = P |
| | cos2α | | cos4α | |
24 wrz 13:06
ICSP: dopisz 2 przy tg2α z lewej strony
24 wrz 13:06
Eta:
cosx≠0
| | sin2x+cos2x | | 1 | | 1 | |
L=(tg2x+1)2 = ( |
| )2= ( |
| )2= |
| =P |
| | cos2x | | cos2x | | cos4x | |
24 wrz 13:07
Eta:
24 wrz 13:08
krokiet12: Ok, już ogarniam, dzięki wielkie wszystkim
24 wrz 13:12