Ciag arytmetyczny tworzy trojkat prostokatny
Kuba: W trójkącie prostokątnym a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny. A+b+c=42
Dochodzę do momentu w ktorym obliczam że b jest równe 14 ale wtedy wychodzi mi że inne wyrazy
są równe albo 0 albo są równe b co mam zrobić?
24 wrz 12:22
3Silnia&6: 0<a<b<c
a+b+c = 42
a2 + b2 = c2
a = b −r
b = b
c = c + r
a+b+c = 42 ⇒ 3b = 42 , b = 14
(14−r)2 + 142 = (14 + r)2 ⇒ r = ...
24 wrz 12:30
3Silnia&6: c = b + r*
r − roznica ciagu aryt.
24 wrz 12:30
Eta:
| | 21 | | 28 | | 35 | |
a= |
| , b= |
| , c= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 21 | | 28 | | 35 | | 84 | |
Sprawdzamy: a+b+c= |
| + |
| + |
| = |
| =42 ok |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 441 | | 284 | | 1225 | |
a2+b2=c2 ⇒ |
| + |
| = |
| ok |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
24 wrz 13:15
3Silnia&6: Dlczego a,b,c = 3r,4r,5r ?
24 wrz 13:21
J:
bo suma 5 + 4 + 3 = 12 jest wielokrotnością: 42
24 wrz 13:33
PW: Trójkąt egipski?
24 wrz 13:34
ICSP: Kolega pyta dlaczego prawdziwa jest implikacja :
boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ boki trójkąta są w stosunku 3:4:5
Niby oczywiste, ale uzasadnienie wypada przedstawić
24 wrz 14:52
J:
moje ...żadne

( widziałem 48 )
24 wrz 14:53
PW: ICSP, dla ucznia wcale nie oczywiste, dlatego pytanie 3!=6 było uzasadnione. Może
opowiedz, skąd się to bierze.
24 wrz 15:33
Eta:

Uzasadniam (rys1) teraz mamy dane jak na (rys .2)
r∊(0,a)
z tw. Pitagorasa : (a−r)
2+a
2=(a+r)
2 ⇒ a
2−4ar=0 /: a>0
stąd a−4r=0 ⇒ a= 4r to b= a−r= 3r , c= a+r= 5r
i wszystko jasne

Trójkąt prostokątny, którego boki tworzą ciąg arytmetyczny
jest trójkątem
egipskim o bokach długości :
3r, 4r, 5r , r>0
24 wrz 16:38
3Silnia&6: dzieki
24 wrz 17:16
Eta:
24 wrz 17:26