Co tu jest źle?
Etna: W roku szkolnym 2007/2008 do pewnego przedszkola uczęszczało 88 dzieci. W roku 2008/2009 liczba
dzieci chodzących do tego przedszkola wzrosła o 25%. Ile chłopców chodziło do tego przedszkola
w roku szkolnym 2007/2008, jezeli wiadomo, że ich liczba wroku szkolnym 2008/2009 była o 12,5%
większa niż w poprzednim roku, a liczba dziewczynek wzrosła w stosunku do roku 2007/2008 o
50%.
Niby banał, a coś mi źle wychodzi.
54 * 88=110−liczba bachorów w 2008/2009
c−liczba chłopców w 2007/2008
c*1,125−w 2008/2009
d−liczba dziewczynek w 2007/2008
1,5*d −w 2008/2009
| ⎧ | 1,5d+1,125c=110 | |
| ⎩ | c+d=88 |
|
wychodzi , że d=29
13
W odp jest, że c=32.
Co ja robię źle?