granica
kubasss: granica
| | pi | | x(1−tgx) | |
lim(xdo |
| ) |
| |
| | 4 | | cos2x | |
24 wrz 12:01
o nie: | | 0 | |
imo trzeba to delopitalem zrobić, bo masz |
| |
| | 0 | |
zrób pochodną licznika, pochodną mianownika
i powinno ci wyjść
24 wrz 12:06
J:
| | | | π | |
= lim |
| ... i podstaw : |
| |
| | − 2sin2x | | 4 | |
24 wrz 12:08
kubasss: własnie wtym trudnosc ze pasuje mi to zrobic bez l hospitala...
24 wrz 12:08
kubasss: dzieki
24 wrz 12:08
o nie: w sensie chcesz to inaczej zrobić, czy musisz to inaczej zrobić ?
24 wrz 12:09
24 wrz 12:10
24 wrz 12:11
kubasss: musze
24 wrz 12:11
J:
po to pochodna z tgx
24 wrz 12:12
kubasss: w poleceniu mam zrobic to bez l hospitala macie jakies pomysły inne?
24 wrz 12:12
o nie: ja nie bardzo szczerze mówiąc
24 wrz 12:20
3Silnia&6: | x(1−tgx) | | | | cosx | | sinx | | x*( |
| − |
| ) | | | cosx | | cosx | |
| |
| = |
| = |
| cos2x | | cos2x − sin2x | |
| | | | x | |
= |
| = |
| |
| | (cosx − sinx)(cosx+sinx) | | cosx(cosx + sinx) | |
| | π/4 | |
= x → π/4 = |
| = π/4 |
| | √2/2 (√2/2 + √2/2 ) | |
24 wrz 12:23