Układ półlogarytmiczny
marr: Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi w układzie półlogarytmicznym?
24 wrz 11:36
Nuti: Chyba nikt nie wie, co to jest. Ja w każdym razie nigdy o tym nie słyszałam. Wikipedia?
Podręczniki?
24 wrz 12:54
PW: Domyślam się, że idzie o
układ współrzędnych, w którym jedna oś jest wyskalowana
"zwyczajnie", a druga "logarytmicznie". Robi się tak wtedy, gdy np. dane zaznaczane na osi OX
mieszczą się spokojnie na rysunku, natomiast przyporządkowane im wyniki − nie. Wtedy na
drugiej osi zaznacza się logarytmy tych wyników − są "krótsze", bo np.
log10 = 1, log100 = 2, log1000 = 3.
Korzystne również, gdy wyniki są "małe", np.
24 wrz 13:52
marr: a ok
dziękuję za odpowiedź
24 wrz 16:30
Nuti: Dzięki, @PW, od Ciebie to człowiek zawsze się czegoś nowego dowie!
24 wrz 16:38