granica
kubasss: a co ztaka granica nie korzystajac z lhospitala
lim(xdo−1) arcsin5xarcsin3x
24 wrz 11:26
J:
nie istnieje , bo nie istnieją obydwie funkcje
24 wrz 11:29
kubasss: Pomyliłem zadania chodzilo mi o takie zadanie a to wyzej było prz x doniesk.
24 wrz 11:31
J:
wskazówka: 1 − x2 = − (x2 − 1) = −(x+1)(x−1)
24 wrz 11:34
J:
no i pytanie ..lewo, czy prawostronna
24 wrz 11:35
Nuti: | | sin(x+1) | |
Nie ma znaczenia, bo x+1 dąży do 0, a wtedy |
| dąży do 1 (o tamtej granicy wiemy, |
| | x+1 | |
że istnieje, więc prawo− i lewostronna są równe), a czynnik 1−x jest „niewrażliwy"...
24 wrz 11:38
J:
moim zdaniem lewostronna: + ∞ , prawostronna: − ∞
24 wrz 11:41
Nuti: Dlaczego, przecież 1−x dąży do 2 w −1...
Czynnik x+1 się „zneutralizował"
24 wrz 11:44
J:
| | 1 | |
ajjj .. .oczywiście lim = |
| ... przeoczyłem znak minus  |
| | 2 | |
24 wrz 11:45
Nuti: | sin(x+1) | | 1 | | 1 | |
| * |
| dąży do 1* |
| gdy x dąży do −1. |
| x+1 | | 1−x | | 2 | |
24 wrz 11:46
Nuti: Ok
24 wrz 11:46