24 wrz 11:10
Nuti: 5
24 wrz 11:16
24 wrz 11:16
Nuti: | | tgx | |
Bo |
| dąży do 1 przy x dążącym do 0. Podziel i pomnóż swój ułamek przez 5, skorzystaj z |
| | x | |
podanego faktu i zapisz wynik
24 wrz 11:17
J:
| | tg5x | | 5x | |
wg Nuti ... = lim |
| * |
| = 1*5 = 5 |
| | 5x | | x | |
24 wrz 11:20
kubasss: ok dzieki
24 wrz 11:23
Nuti: Nasz profesor z liceum mówił (po tym jak w bólach i przez 4 godziny lekcyjne udowodnił co do
najmniejszego szczególika regułę de l'Hospitala), że nie powinno się używać tej reguły do
obliczania granic zawierających sinx/x w zerze ani spraw spokrewnionych, bo tej granicy używa
się w dowodzie reguły.
Nie pamiętam już w tej chwili, w jaki sposób jej się używało, ale zapamiętałam „zakaz"...
24 wrz 11:24
J:
jakoś dziala
24 wrz 11:26
Nuti: działa, ale „nielegalnie"
24 wrz 11:32
Nuti: nie chodziło o to, że wynik nie wyjdzie, ale że nie powinno się tak rozwiązywać.
24 wrz 11:34
:): tak, bo korzystasz z tego faktu w dość smieszny sposób. Liczysz pochodną (przy regule de
l'Hospitala), ale wiesz jak ta pochodna wyglda z tego faktu, z jakiego teraz chcesz to
pokazac.

D
W kazdym razie "wyjdzie"

Tylko no matematycznie to jest nieładne
24 wrz 15:39