Czy to jest równe
Bass: Czy to jest równe :
(log2sinx)2 = log22sinx ?
24 wrz 10:22
daras: to tylko inny zapis tego samego
x2 = (x)2
24 wrz 10:26
Nuti: czy ten kwadrat po prawej stronie równości odnosi się do podstawy potęgi (2) czy do logarytmu?
24 wrz 10:26
daras: niemądre pytanie,...w tutejszym edytorze nie da się inaczej tego zapisać
więcej kobiecej intuicji
24 wrz 10:47
J:
log22sinx , albo: log22sinx .... jest różnica ?
24 wrz 10:54
Nuti: Podnieś 2 do log2sinx − otrzymujesz sinx
Podnieś 2 do (log2sinx)2 − otrzymujesz sinxlog2sinx
Podnieś 2 do log22sinx − otrzymujesz pierwiastek z sinx, bo
2log22sinx=((22)12)log22sinx=
= ((22)log22sinx)12=(sinx)12.
Czy gdzieś się pomyliłam? Czy coś jest może równoważne czemuś, tylko ja tego nie widzę?
24 wrz 11:15
Nuti: @J
według mnie jest.
24 wrz 11:18
J:
Nuti ... o czym ta dyskusja ? chodzi o zapis ...
(log2sinx)2 mozna zapisać jako: log22sinx ,
co tu dowodzić ?
24 wrz 11:25
J:
tak jak: (arcsinx)2 = arc2sinx
24 wrz 11:27
Nuti: @J
Odpowiedziałam na Twoje pytanie z 10:54 i wyjaśniłam powód swojej wątpliwości z 10:26, której
sensowność wydrwił @daras.
24 wrz 11:28
Nuti: @J
Oczywiście, ale w przykładzie z arcsin nie ma dwuznaczności, a tutaj była, bo z pierwotnego
zapisu nie było jasne, do czego odnosił się kwadrat.
24 wrz 11:30
Nuti: @J
Ty o 11:25 zapisałeś w sposób niebudzący wątpliwości, bo potęga wylądowała na lewo od podstawy
logarytmu, ale przedtem nie było jasne, o co pyta postujący zadanie.
24 wrz 11:31
Bass: nie da się tego w tutejszym edytorze zapisać ale te 2 są nad sobą
24 wrz 11:44
J:
nie rozumiesz pytania: czy w podstawie logarytmu jest 2 , czy: 22 ?
24 wrz 11:47
Nuti: @Bass
Sorry, od pewnego miejsca ta dyskusja toczyła się poza Tobą i była nie na temat.
Mogłeś zapisać to tak jak @J o 11:25 − przy takim zapisie wątpliwości nie ma.
24 wrz 11:48
Nuti: @J
Teraz się zgubiłam. Rozumiem pytanie, i to jest różnica (otrzymujemy różne liczby) i to właśnie
pokazałam o 11:15
24 wrz 11:51
Nuti: @J
Pokazałam, dlaczego położenie tego kwadratu GRA rolę.
24 wrz 11:52
J:
Nuti .. pytanie z 11:47 było skierowane do autora postu
24 wrz 11:52
Nuti: @J
Sorry, myślałam, że to nadal do mnie.
24 wrz 11:54