Zadanie z logiki
kamil: Mam takie zadanie:
Wiedząc, że w(p)=1 i w(q)=0 oblicz, w(negacja(pVgNegacjap)) .
Skąd mam wiedzieć, jaką wartosc ma p i q? Wydaje mi sie ze p=1 a q=0 ?
Z logiki zadanie
23 wrz 22:06
Nuti: Twoje założenie jest takie, że p jest prawdziwe, a q fałszywe.
Negacja p jest fałszywa.
Nie rozumiem, co jest napisane w tym nawiasie (to, czego wartość logiczną masz określić).
23 wrz 22:09
Nuti: ⋁ to lub? co to jest g (to przed Negacja p)?
23 wrz 22:10
kamil: to jest q, nie g. Pomyłka
23 wrz 22:13
Nuti: W określaniu wartości logicznej zdania pomocna może być tabelka (jeśli zdanie jest długie), w
której określasz wartość logiczną poszczególnych elementów, żeby je później odpowiednio złożyć
„do kupy".
Np. (wartość logiczną p i q mamy z założenia, reszta z tego wynika)
p q ¬p ¬q p⋁q p⋁¬q
1 0 0 1 1 1
(tylko przykład tu podałam, to nie jest Twoje zadanie, bo nadal nie wiem, jaka jest treść...)
23 wrz 22:16
kamil: tak v to lub
23 wrz 22:16
Nuti: ale co stoi między q a negacją p?
23 wrz 22:16
kamil: obliczyć mam w(¬(p⋁¬p)
23 wrz 22:18
kamil: To co wyżej, to ja rozumiem, po prostu nie wiedziałem czy z w(p)=1 i w(q)=0 można od razu
ustalić że p=1 i q=0?
23 wrz 22:19
Nuti: To po co Ci w ogóle q?
p⋁¬p jest ZAWSZE prawdą, niezależnie od wartości logicznej p
23 wrz 22:21
kamil: q mam w kolejnych przykładach

Nuti, udzielasz korepetycji? Bylbym zainteresowany
23 wrz 22:22
Nuti: Bo to się nie mówi p=1 (bo p to nie jest liczba, tylko ZDANIE), tylko właśnie w(p)=1, czyli że
wartość logiczna zdania p to 1 (inaczej − p to zdanie prawdziwe, ale NIE równe 1!)
23 wrz 22:22
Nuti: Chyba że przez Skype
23 wrz 22:23
kamil: Tak przez skype, a masz gg

to bysmy sie dogadali
23 wrz 22:24
Nuti: czyli ¬(p⋁¬p) jest oczywiście zawsze fałszem
23 wrz 22:24
Nuti: nie mam gg
23 wrz 22:25
kamil: Rozumiem już.
23 wrz 22:26
kamil: Podaj dane na skype, napisze
23 wrz 22:27
Nuti: Ale co Ty, za korepetycje byś chciał płacić, skoro masz na forum za darmo? Po co? Chyba że
bogaty jesteś, to proszę bardzo, bo ja jestem czasowo bezrobotna.
Mój Skype nie jest niestety anonimowy. Czy na forum jest jakaś opcja pisania prywatnych
„messages"?
23 wrz 22:30
kamil: Po prostu potrzebuję czasowej osoby która by mi mogła coś wyjaśnić, czego nie rozumiem.
Czasami na forum trzeba sporo czekać, albo różnie to bywa.
A tak to wysyłam i razem szybko przerobimy czy jak. Zwykle potrzebuję wskazówek, tak jak tu

Wyślij wiadomość na g
29@wp.pl .
Tutaj chyba nie można.
23 wrz 22:34
kamil: g 29 @wp.pl przed 29 jest dolny podkreślnik. Tutaj dodaje go jako znak matematyczny.
23 wrz 22:35
Nuti: Jutro napiszę, teraz muszę iść. To zwykły e−mail, tak?
23 wrz 22:38
kamil: Tak zwykły email. Zapisz sobie i napisz jutro

Dzięki !
23 wrz 22:39
Nuti: A, jednak wysłałam teraz. Odpowiedz. Zobaczę jutro.
23 wrz 22:40
kamil: Napisane.
23 wrz 22:56