Wyznacz długości przyprostokątnych dla jak największego kwadratu długości wysoko
Ola: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 5 cm. Wyznacz długości jego
przyprostokątnych, tak aby kwadrat wysokości tego trójkąta poprowadzonej z wierzchołka kąta
prostego miał największą wartość.
23 wrz 21:53
===:
a
2+b
2=25 ⇒ a
2=
√25−b2
b
√25−b2=5h
| | b2(25−b2) | |
h2= |
| ... i analizuj |
| | 25 | |
23 wrz 22:04
Ola: Tyle już mam.
23 wrz 22:11
===:
f'(b)=−0,16b
3+2b=2b(1−0,08b
2)
| | 1 | | 25 | |
f'(b)=0 ⇒ b2= |
| ⇒ b=√12,5=√ |
| |
| | 0.08 | | 2 | |
23 wrz 22:22
daras: to tez już
Ola ma
24 wrz 09:31