Wyznaczanie wartości parametru
Uneur: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie
x
2−(2
m−1)x−3*(4
m−1−2
m−2=0 ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste różnych znaków.
Prosił bym krok, po kroku, a w szczególności przy wyznaczaniu rozwiązań rzeczywistych, bo
troszkę mi się pozapominało

.
Z góry dziękuję za jaką kolwiek pomoc.
23 wrz 21:30
xxx: No to tak:
a ≠ 0 − u nas jest 1 więc zawsze spełnione
Δ > 0 − gwarantuje, że mamy 2 rozwiązania
x1x2 < 0 − 2 rozwiązania są różnych znaków
23 wrz 21:37
Janek191:
a = 1
b = 1 − 2m
c = 3*(4m−1 − 2m −2)
Δ > 0
x1*x2 < 0
Wzory Viete'a
23 wrz 21:38
===:
a znasz już inne niż rzeczywiste?
23 wrz 21:38
xxx: Dla uproszczenia:
a = 1
b = −2
m + 1
c = 3(4
m − 1 − 2
m − 2)
Δ = (1 −2
m)
2 − 4(3(4
m − 1 − 2
m − 2))
Δ > 0
Ze wzoró Viete'a:
| | c | | 3(4m − 1 − 2m − 2) | |
x1x2 = |
| = |
| = 3(4m − 1 − 2m − 2) |
| | a | | 1 | |
3(4
m − 1 − 2
m − 2) < 0
Wystarczy rozwiązać a to pozostawiam Tobie
23 wrz 21:41
Uneur: a możesz podpowiedzieć na czym wnioskujesz że Δ>0, bez rozwiązywania jej?
24 wrz 16:57