Kombinatoryka
Julka: Ze zbioru liczb (1,2,3,.... 14, 15) losujemy jedną liczbę. Ile jest równe rawdopodobieństwo
wylosowania liczby podzielnej przez 3 lub przez 5?
No i tak:
liczby podzielne przez 3 to: 3,6,9,12 i 15
przez 5: 5, 10 i 15
15 powtarza się i mam pytanie czy mam ją odjąć z wyniku czy ma być liczona podwójnie?
Mam dodać 5 elementów do tych 3 elementów i podzielić przez ilość wszysctkich liczb czy zrobić,
że (5+3−1) / 16 ?
23 wrz 21:08
Saizou :
| | 7 | |
zdarzenia sprzyjające to {3,5,6,9,10,12,15}, zatem P(A)= |
| |
| | 16 | |
23 wrz 21:13
Mila:
A− liczby podzielne przez 3
|A|=5
B− liczby podzielne przez 5
|B|=3
A∩B− liczby podzielne przez 3 i przez 5
|A∩B|=1
A∪B− liczby podzielne przez 3
lub 5
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|
|A∪B|=5+3−1
23 wrz 21:15
Julka: Dziękuję bardzo

Ale mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ w podobnym zadaniu wychodzi wynik , który wskazuje na
to, że jednak nie odejmujemy tych powtarzających się elementów. Zadanie:
Rzucamy symetryczną dziesięciościenną kostką do gry, z cyframi na ścianach od 0 do 9. Oblicz
prawd. że wylosowana cyfra jes podzielna przez 3 lub większa od 7.
No i mi wychodzi że to 4/10, natomiast w odpowiedziach jest 0,5 , dlatego proszę o wyjaśnienie.
23 wrz 21:21
henrys: jeszcze o zerze zapomniałeś
23 wrz 21:23
Julka: Racja, dziękuje
23 wrz 21:25
Mila:
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
A− liczba dzieli się przez 3
A={0,3,6,9}
B− liczba jest większa od 7
B={8,9}
A∩B={9}
23 wrz 21:28