wzory skróconego mnożenia
ala: √2(2−√2)2+√2(2+√2)2
wyszło mi: √24−16√2+√24+16√2
i nie bardzo wiem, co dalej
23 wrz 20:54
Mila:
Jakie masz polecenie?
23 wrz 20:58
ala: oblicz
23 wrz 21:02
Mila:
√2*(2−√2)2+√2*(2+√2)2=
=√2*√(2−√2)2+√2*√(2+√2)2=
=√2*(2−√2)+√2*(2+√2=
=√2*(2−√2+2+√2)=
=√2*4=4√2
23 wrz 21:09
ala: w odp jest 4√2+2
23 wrz 21:13
ala: a nie, w odp jest 8
23 wrz 21:18
Saizou :
√2(2−√2)2+√2(2+√2)2=
√2|2−√2|+√2|2+√2|=
4−2√2+2√2+4=8
23 wrz 21:20
Mila:
A ten kwadrat to jest pod pierwiastkiem, czy może tak:
√2(2−√2) 2+√2(2+√2) 2 to wtedy masz :
=2*(2−√2)+2*(2+√2)=
=4−2√2+4+2√2=8
23 wrz 21:23
ala: przepraszam, źle zapisałam przykład:
√2(2−2√2)2+√2(2+2√2)2
23 wrz 21:26
Mila:
To w tym edytorze czasem są nieporozumienia.
Masz dwie wersje , wybierz co potrzeba.
23 wrz 21:38
ala: ale tego, który podałam teraz nie ma
23 wrz 21:39
Mila:
To znaczy pod pierwszym pierwiastkiem ma być kwadrat a a w drugim kwadrat jest poza
pierwiastkiem , tak?
23 wrz 21:58
Mila:
W mojej przeglądarce tak widać jak napisałam powyżej.
23 wrz 22:00
ala: nie, kwadraty są pod pierwiastkami, ale jest 2−2√2 a nie 2−√2
23 wrz 22:02
Mila:
Liczę.
23 wrz 22:13
Mila:
√2*(2−2√2)2+√2*(2+2√2)2=
=√2*|2−2√2|+√2*(2+2√2)=
=√2*(2√2−2)+2√2+2*2=
=2*2−2√2+2√2+4=8
=====================
|2−2√2|=2√2−2 bo 2√2>2
23 wrz 22:17
ala: dziękuję bardzo!
23 wrz 22:22
Mila:
23 wrz 22:25