Planimetria
Planimetria :( : W kole o promieniu 4 poprowadzon cięciwę o długości 4√2. Oblicz pola figur, na które
podzieliła ona koło. Wyniki: P1: 12pi+8, P2 4pi−8
23 wrz 20:38
Planimetria :( : Prosiłbym o pomoc

nie rozumiem niestety..
23 wrz 20:49
Mila:

P
koła=16π
|AB|=4
√2
| | 1 | | 1 | |
Pwycinka AOB= |
| πr2= |
| *16π=4π |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
Podcinka koła=4π−PΔAOB⇔4π− |
| *4*4=4π−8 |
| | 2 | |
P
w2=16π−(4π−8)=12π+8
23 wrz 20:57
Nuti:

Policz pola figur, na które ta czerwona kreska podzieliła kółko. Trochę Pitagorasa i tyle.
23 wrz 20:57
Eta:
|AB|=4
√2 ⇒ r=4
P(koła)=16π P(ΔABO)=8
| | 3 | |
P2= |
| *16π+8=12π+8 to P1= 16π−P2= 16π−(12π+8) ⇒ P1=4π−8 |
| | 4 | |
23 wrz 21:11
Planimetria :( : A dlaczego w ten sposób policzyłaś Mila pole wycinka AOB (pole trójkąta)? Nie ma kątą podanego,
a we wzorze jest alfa/360..?
23 wrz 21:25
Nuti: @Eta
Z tego, jaki długi jest odcinek AB nie wynika, jaka jest długość promienia. Promień jest dany,
ma długość 4.
23 wrz 21:26
Nuti: Skoro cięciwa ma długość 4√2, to −− na mocy twiedzenia Pitagorasa −− jej końce tworzą ze
środkiem koła trójkąt prostokątny. Stąd Twój wycinek koła to jego ćwiartka.
23 wrz 21:28
Eta:
promień jest dany ( to zwykły chochlik ⇒
23 wrz 21:28
Nuti: A pole trójkąta to połowa iloczynu przyprostokątnych, czyli 8.
23 wrz 21:29
Eta:
@
Nuti ... "nie ucz ojca ....... dzieci"
23 wrz 21:30
Nuti: @Eta
Ten chochlik chyba w przeciągu siedzi, zaraz mu jęzor urwie
23 wrz 21:30
Planimetria :( : Aa..chyba że tak Nuti. Powiedzmy, że rozumiem..

Dzięki
23 wrz 21:31
Mila:

To jest wycinek AOB.
23 wrz 21:31
Nuti: @Eta
Odpowiadam na pytanie, które zadała smutna buźka planimetria.
23 wrz 21:31
Nuti: @Eta
Chodyi mi o pytanie z 21:25
23 wrz 21:32
Nuti: Chodzi
23 wrz 21:32
Eta:
Odpowiedziałam na Twój wpis 21:26
23 wrz 21:32
Planimetria :( : Tylko..Pole wycinka AOB jest 4pi..a to przecież jest właśnie ten trójkąt prostokątny, którego
pole ze wzoru jest 1/2*4*4=8...
23 wrz 21:33
23 wrz 21:35
Nuti: @Eta
? To była rzeczowa uwaga, odpowiedź na dostrzeżoną nieścisłość. Nie zwróciłam na nią uwagi ze
względu na Ciebie (bo to nie Twoje zadanie i to nie Ty prosisz o pomoc), ale ze względu na
smutną buźkę, która analizuje nasze odpowiedzi i stara się je zrozumieć.
23 wrz 21:35
Nuti: Smutna buźko, wycinek koła to trójkąt PLUS odcinek koła. Cieszę się, że rozumiesz!
23 wrz 21:40
Planimetria :( : Nie wiem, czy jestem za głupi, na takie zadanie, czy co, ale wydawało mi się, że je
zrozumiałem, a tu za choinkę...

mógłby ktoś z Was opisać to krok po kroku jak w
podstawówce?
23 wrz 21:43
Nuti: Ktoś chce opisać? Żeby nie było w kilku egzemplarzach

− powiedzcie teraz.
23 wrz 21:48
Mila:
No i czego nie rozumiesz?
r=4
Zauważ, że przekątna kwadratu o boku 4 ma długość 4√2 i to jest Twoja cięciwa .
Stąd cięciwa jest oparta na kącie środkowym o mierze 900.
1)
23 wrz 22:03
Planimetria :( : No ok
23 wrz 22:05
Mila:

Aby obliczyć pole jednej części koła np. zacieniowanej na pomarańczowo należy
| | 1 | |
obliczyć pole |
| pola koła i odjąć pole Δ prostokątnego przyprostokątnych 4. |
| | 4 | |
P
z=4π−8 pole jednej części (mniejszej)
Następnie od Pola koła odjąć (4π−8)
P
reszty koła =16π−4π+8=12π+8 pole drugir=ej części koła.
Albo tak, jak
Eta, najpierw pole większej części, zobacz jak obliczyła.
23 wrz 22:12
Planimetria :( : To ta wersja, najpierw całego koła, a później odejmowanie do mnie bardziej przemawia, dzięki
jeszcze raz wszystkim, już jest ok

"Oświecony"
23 wrz 22:30