Zastosowanie równań wykładniczych w rozwiązywaniu zadań.
Uneur: Dla pewnej wartości x liczby: 3x+2, (32x+71)/(3x−1), 32x−54 są trzema kolejnymi
początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego. Wyznacz x oraz sumę 10−ciu
początkowych wyrazów tego ciągu.
Podpowie ktoś jak się do tego zabrać?
23 wrz 19:58
ICSP: Jeżeli a,b,c są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego to spełniają równosć :
a + c
b =
2
23 wrz 20:08
xxx: a1 = 3x + 2
32x + 71
a2 =
3x − 1
a3 = 32x − 54
a1 + a3
a2 =
2
32x + 71
3x + 2 + 32x − 54
=
3x − 1
2
Z tego liczysz x.
23 wrz 20:11
Uneur: Przepraszam za kłopot już policzyłem sam wystarczyło za 3x podstawić t i liczyc równanie
3 stopnia przy pomocy schematu hornera
Dziękuje serdecznie za udzieloną pomoc.