Trudna całka
Student: Proszę o pomoc z całką,
y' + 2sin(2x)y + ecos2x *ln|x2+9|
23 wrz 19:50
:): jakiś znak = gdzieś jest?
23 wrz 19:52
Student: Przepraszam bardzo, pomyliłem się

To jest równanie różniczkowe
23 wrz 19:53
:): ale jednak dalej bez RÓWNOŚCI..
23 wrz 19:54
Student: Widzisz, tyle nauki że człowiek się już gubi, albo z nazwą albo z równaniem

Ogólnie różniczki ogarniam, ale jak dostałem taką na egzaminie to złapałem się za głowę, nigdy
nie widziałem w wcześniejszych przykładach tyle różnych funkcji ( sin, e
cos, ln ) może to
jest przykład dosyć prosty ale pierwszy raz taki widzę.
Różniczka wygląda tak:
y' + 2sin(2x)*y + e
cos2x * ln|x
2+9|=0
23 wrz 20:29
:): zacznij od
y'+2isn(2x)*y=0 /zwykle rozdzielanie zmiennych
a potem metoda uzmienniania stałej i tyle
23 wrz 20:36
Student: Mogłabyś/Mógłbyś mi jeszcze pomóc ? Nie zamieszczam całej całki bo jest tu sporo pisania, ale
jeśli będzie coś źle to wrzucę całą jak robię, wtedy łatwiej będzie znaleźć błąd.
Wyszło mi że:
C(x)= ∫−e
(cos2x)*e
(cos2x)*ln|x
+9|
C(x)= ∫−e
(2cos2x)*ln|x
+9|
ale pomysłu na tą całkę nie mam

Więc chyba coś musiałem zrobić źle, Mogłabyś/Mógłbyś mi to
sprawdzić ?
23 wrz 22:27
Student: nie całki tylko róźniczki

Zrobiłem metodą uzmienniania stałej
23 wrz 22:27
:): Na kiedy to masz bo dziś mi sie juz troszki nie chce?
23 wrz 22:28
Student: Przepraszam za zapis, już poprawiony

C(x)=∫−e
cos2x*e
cos2x*ln|x
2+9|
C(x)=∫−e
2cos2x*ln|x
2+9|
23 wrz 22:29
:): w sumie nie wygląda to najprościej.. hmmm
23 wrz 22:30
Student: Spróbowałem zrobić ją na części...
u= e
2cos2x i v'= ln|x
2+9|
Wydaję mi się że tą całkę v'= ln|x
2+9| trzeba znowu przez części
u= ln|x
2+9| v'=dx
| | 2x2 | | x2 | |
Wtedy ∫ln|x2+9|= xln|x2+9| −∫ |
| = xln|x2+9| −2∫ |
| |
| | x2+9 | | x2+9 | |
| | x2 | |
Teraz tą całkę ∫ |
| rozwiązuję przez czynniki |
| | x2+9 | |
i wychodzi że cała całka ∫ln|x
2+9| równa się
| | 1 | | 1 | |
∫ln|x2+9|= xln|x2+9| −2[ |
| *ln|x−3|− |
| *ln|x+3|] |
| | 6 | | 6 | |
I Jeżeli tą całkę musiałbym od nowa wstawić do 2 linijki to bym przecież oszalał
23 wrz 22:57
:): 
DD
ja sie boje na to patrzec..
23 wrz 23:04
Student: No a ja takie coś miałem na kolokwium
. I nie wiem czy ona jest taka trudna, czy coś robię
źle
23 wrz 23:24
:): No nie wiem, moge pomyslec jutro bardziej trzeźwo...może jakies trikowe
24 wrz 00:12
daras: takie zadania daje się żeby studenta uwalić, niestety
24 wrz 09:29
J:
Problem polega na tym,że policzyłeś całkę równania jednorodnego..
na być: y = C*ecos2x
po uzmiennieniu stałej dostajesz: C'(x)*ecos2x = ecos2x*lnIx2+9I ⇔
C'(x) = lnIx2+ 9I
(ecos2x się skraca )
24 wrz 09:49
J:
zjadłem slowo "źle" .... żle policzyłeś całkę całkę równania jednorodnego
24 wrz 09:51
J:
Zapamiętaj: dla równania liniowego pierwszego rzędu niejednorodnego:
y' + f(x)*y = g(x)
całka ogólna równania niejednorodnego ma zawsze postać:
y = C*e−F(x) , gdzie : F(x) jest funkcjąpierwotną funkcji
f(x)
tutaj mamy: f(x) = 2sin(2x) , zatem: F(x) = − cos(2x) ,
czyli: y = C*e−[−cos(2x)] = C*ecos2x
24 wrz 10:28
Student: Rzeczywiście, zauważyłem swój błąd ! Dziękuję bardzo
24 wrz 14:35