Oblicz
:333: Zapisz wyrazenie w najprostszej postaci:
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| x ( |
| + |
| ) + |
| x ( |
| + |
| ) |
| (x+y)2 | | x2 | | y2 | | (x+3)3 | | x | | y | |
23 wrz 19:42
Nuti: Najpierw wykonaj dodawanie w nawiasach,
później dwa mnożenia
później dodaj wyniki mnożenia.
Sprawdź sobie wzory na (a+b)2 i (a+b)3.
Będzie Ok?
23 wrz 20:13
:333: Taka wiedzę już posiadam
23 wrz 20:27
:): Napisz do czego doszedłes w takim razie
23 wrz 20:36
Nuti: To wszystko, co musisz wiedzieć. Reszta to żmudna robota, chyba że ktoś na forum znajdzie jakiś
fajny trick na to zadanie...
23 wrz 20:39
:): zacząłem to przedtem liczyć, ale wlasnie nic tam ciekawego sie nie działo, tylko liczenie....
Chyba, że coś pomyliłes.
23 wrz 20:40
Nuti: mnie się też wydaje, że to po prostu harówka... Dla każdego. Chyba, że znajdzie się ktoś z
pomysłem!
23 wrz 20:45
Mila:
Pewnie ma być (x+y)3 zamiast (x+3)3
23 wrz 20:48
Nuti: Jedno jest pewne: w obecnej formie zadanie amatorów nie znajduje
23 wrz 20:58
:333: Tak tak powinno być (x+y)
3
24 wrz 16:59
Mila:
| | 1 | | x2+y2 | | 2 | | x+y | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | (x+y)2 | | x2*y2 | | (x+y)3 | | x*y | |
| | 1 | | x2+y2 | | 2 | | x+y | |
= |
| *[ |
| + |
| * |
| ]= |
| | (x+y)2 | | x2*y2 | | (x+y) | | x*y | |
| | 1 | | x2+y2 | | 2 | |
= |
| *[ |
| + |
| *]= |
| | (x+y)2 | | x2*y2 | | xy | |
| | 1 | | x2+y2 | | 2xy | |
= |
| *[ |
| + |
| *]= |
| | (x+y)2 | | x2*y2 | | x2*y2 | |
| | 1 | | x2+2xy+y2 | |
= |
| *[ |
| ]= |
| | (x+y)2 | | x2*y2 | |
24 wrz 17:08
:): to masz
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| [( |
| + |
| )+( |
| *( |
| + |
| ))] |
| (x+y)2 | | x2 | | y2 | | (x+y) | | x | | y | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | y | | x | |
= |
| [ |
| + |
| + |
| *( |
| + |
| )] |
| | (x+y)2 | | x2 | | y2 | | (x+y) | | xy | | xy | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | x+y | |
= |
| [ |
| + |
| + |
| *( |
| )] |
| | (x+y)2 | | x2 | | y2 | | (x+y) | | xy | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
= |
| [ |
| + |
| + |
| ] |
| | (x+y)2 | | x2 | | y2 | | xy | |
| | 1 | | y2 | | x2 | | 2xy | |
= |
| [ |
| + |
| + |
| ] |
| | (x+y)2 | | x2y2 | | x2y2 | | x2y2 | |
| | 1 | | y2+x2+2xy | |
= |
| [ |
| ] |
| | (x+y)2 | | x2y2 | |
| | 1 | | x2+2xy+y2 | |
= |
| [ |
| ] |
| | (x+y)2 | | x2y2 | |
24 wrz 17:09
24 wrz 17:11
:): zresztą zauważ że to nie jest KOPIUJ
WKELJ!
24 wrz 17:11
Mila:
24 wrz 17:18
:333: Wielkie dzięki za pomoc
25 wrz 20:17