Okręgi styczne zewnętrznie
Tuuuututu: Dwa okręgi o środkach O (0;0) i A (11;0) są styczne zewnętrznie. Okrąg o środku B (8;0) jest
styczny do tych dwóch okręgów wewnętrznie. Oblicz promienie okręgów.
Pomoże ktoś?
23 wrz 19:40
Tuuuututu: Obliczyłam odległość |OA|. Wyszło 11.
Czyli 11= R + r tak?
23 wrz 19:42
ICSP: Jak dla mnie bardzo ciekawa sprawa. Mamy dane trzy okręgi z czego dwa są styczne zewnętrznie.
Dostajemy również informacje, że trzeci jest styczny wewnętrznie zarówno do pierwszego okręgu
jak i do drugiego. Spróbuj wykonać rysunek
23 wrz 19:49
Tuuuututu:

Tylko co dalej? Mogłabym skorzystać z tego, że jeśli okrąg ośrodku B jest styczny do tych dwóch
wewnętrznie to |OB| = 8 i później: 8= |R−r| > 0 ?
23 wrz 19:54
ICSP: na twoim rysunku okręgi O oraz A są styczne do okręgu B wewnętrznie, a nie okrąg B jest styczny
do okręgów O, A wewnętrznie.
23 wrz 19:58
Tuuuututu: Taki rysunek mam w książce do tego zadania...
23 wrz 20:00
ICSP: W takim razie błąd w treści. Teraz wystarczy tylko zauważyć, że rO + rA = rB
23 wrz 20:07
Tuuuututu: Czyli 11= rB i to by się zgadzało z odpowiedzią. Tylko teraz nie wiem jak mam te dwa pozostałe
promienie obliczyć
23 wrz 20:12
ICSP:

ile wynosi r ?
23 wrz 20:24
Tuuuututu: Aaaaaaaaaaaa, no tak. rO= 3, a rA=8.
Dziękuję
23 wrz 20:27