matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Zew:
Rozwiąż równanie (wartość bezwzględna), pomożecie?
2
1
=
|6−3x|
2
Rozwiązanie:
1
2
x= 3
, x=
3
3
23 wrz 19:34
ICSP:
x ≠ 2 |3x − 6| = 4 3x − 6 = 4 lub 3x − 6 = −4 3x = 10 lub 3x = 2
1
2
x = 3
lub x =
3
3
23 wrz 19:36
Godzio:
Dziedzina: x ∊ R \ {2} Mnożymy na krzyż 4 = |6 − 3x| 6 − 3x = 4 lub 6 − 3x = −4 −3x = − 2 lub −3x = − 10
2
1
x =
lub x = 3
3
3
23 wrz 19:37
Zew:
Skąd się wzięło 4?
23 wrz 19:37
:):
2
1
=
\ *2
|6−3x|
2
czyli
4
=1 \ *|6−3x|
|6−3x|
czyli 4=|6−3x|
23 wrz 19:47
Zew:
Bardzo dziękuję wszystkim
23 wrz 19:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick