nierówność z permutacją
komar: Błagam pomóżcie

a) Uzasadnij że nierówność (n−1)!/(n−3)!<12 spełniają tylko dwie liczby naturalne
23 wrz 18:49
:): uprość jakoś....
| (n−1)! | |
| =(n−1)(n−2) |
| (n−3)! | |
23 wrz 18:53
Saizou :
| (n−1)! | | (n−1)(n−2)(n−3)! | |
| = |
| =(n−1)(n−3)<12 |
| (n−3)! | | (n−3)! | |
rozwiąż dalej
23 wrz 18:53
Saizou : oczywiście
(n−1)(n−2)<12
23 wrz 18:54
Benny: | (n−3)!*(n−2)(n−1) | |
| <12 |
| (n−3)! | |
n
2−3n+2−12<0
n
2−3n−10<0
Δ=9+40=49
√Δ=7
n
2=5
n∊(−2;5)
ale silnia jest tylko z liczba dodatnich
n−3≥0
n≥3
więc mamy n=3 oraz n=4
23 wrz 18:55
:): No i nie zdązyl sam....
23 wrz 18:56
ICSP: n ≥ 3 ∧ n ∊ N
| (n − 3)!(n−2)(n−1) | |
| < 12 |
| (n−1)! | |
(n − 2)(n − 1) < 12
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
(n − |
| − |
| )(n − |
| + |
| ) < 12 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 7 | | 3 | | 7 | |
(n − |
| − |
| )(n − |
| + |
| ) < 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(n − 5)(n + 2) < 0
n ∊ (−2 ; 5) ⋀ n ≥ 3 ∧ n ∊ N ⇒ n ∊ {3 , 4 }
23 wrz 18:56
komar: do tego juz doszedłem i po obliczeniu delty wychodzi mi n2=5 wiec zaznaczam na osi liczbowej
ale rozwiazanie to x∊(−∞;5) a mam w zadaniu uzasadnić że nierówność spełniają tylko 2 liczby
naturalne
23 wrz 18:58
komar: mhm dzieki wielkie
23 wrz 19:01