równanie wykladnicze
shadow: Rozwiąż równanie
3x*2x+1−16*3x=2x+4−22x+1
równanie rozwiązałem jednak wyszły mi dwa rozwiązania x=0 oraz x=3, a w odpowiedziach jest
tylko x=3, mógłby ktoś wytłumaczyć, dlaczego tak jest?
23 wrz 18:33
ICSP: Zaprezentuj rozwiązanie
23 wrz 18:41
Benny: Też mnie ciekawi jak dostałeś x=0
23 wrz 18:44
===:
3x(2*2x−16)=2x(24−2*2x)
3x(2*2x−16)+2x(2*2x−16)=0
(2*2x−16)(3x+2x)=0
i tylko dla:
2*2x−16=0 ⇒ 2x=8 ⇒ x=3
23 wrz 18:48
shadow: 3x(2x+1−16)=2x(22−2{x−1}
23 wrz 18:48
shadow: a co z 3x+2x?
23 wrz 18:49
Benny: 3x+2x jest zawsze dodatnie. Poczytaj o funkcji wykładniczej.
23 wrz 18:50